Multikulturní hudba rozechvívá Struny podzimu

Praha – Státní operu včera večer po roce opět rozezněly Struny podzimu. Devatenáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu otevřela královna portugalského fada Mariza. Kromě ní se až do 9. listopadu budou na českých scénách střídat umělci ze Španělska, Gruzie nebo z Ameriky.

Mariza otevřala Struny podzimu (zdroj: ČT24)

Hudební styl fado z Pyrenejského poloostrova, který předvedla Mariza, si podmanil celý svět a zabydlel se na velkých hudebních festivalech i v koncertních sálech. Fado znamená osud a jeho písně jsou plné stesku po lásce, moři a odloučení.

Mariza zahájila vystoupení písní Promete Jura. Hudební styl fado z Pyrenejského poloostrova se promítl i do názvů skladeb, například Fado Vianinha, Meu Fado Meu nebo Fado da Primavera. V přídavcích v jejím podání zazněla i slavná skladba z repertoáru Elvise Presleyho Falling In Love.

Marizina hudba jde podle hudebních odborníků nad rámec tradičního fada. Nebojí se s tímto žánrem experimentovat, koření jej různými styly, ačkoliv ctí jeho tradici. Napůl Afričanka a napůl Portugalka pochází přímo z Mourarie, lisabonské čtvrti, kde fado v 19. století vzniklo. Jako čerstvý objev world music uhranula před devíti lety publikum Colours of Ostrava. Dnes je globální hvězdou, díky níž je fado synonymem pro Portugalsko, stejně jako flamenco pro Španělsko.

Mariza na 19. ročníku Strun podzimu
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

To pro změnu na Strunách podzimu reprezentuje zpěvačka Estrella Morente, která propojuje andaluské tradice s novými impulzy. Pokračovatelka slavného muzikantského rodu bude koncertovat 9. listopadu ve Stavovském divadle.

Sborové zpěvy zastoupí Didgori – gruzínská vokální polyfonie, hru na perkuse uvede Colin Currie za přítomnosti skladatele Steva Reicha a návštěvníci nepřijdou ani o osmdesátiletou jazzovou legendu Ahmada Jamala.