V+W se vrací na místo činu v revue Divadla ABC

Praha - Prvním pronajímatelem divadelního sálu pražského paláce U Nováků bylo ve 30. letech minulého století Osvobozené divadlo. Dnes na tomto jevišti hraje Divadlo ABC, které se rozhodlo vzdát svým předchůdcům hold divadelním představením. Na první V+W Revue s písničkami zve 15. listopadu.

Divadlo ABC připomíná Voskovce a Wericha (zdroj: ČT24)

„Dáváme Werichovu Lakomou Barku nebo jsme dělali U nás v Kocourkově podle filmu, kde hrál Jan Werich, ale že bychom vzali některou z her Voskovce a Wericha nebo se jim tematicky věnovali, to jsme dosud neudělali. Dluh chceme splatit tímto projektem, protože V+W jsou zásadním odkazem nejen těchto prostor, ale i historie českého divadla a české kultury vůbec,“ vysvětlil režisér a jeden z autorů projektu Petr Svojtka.

Impulsem k revue bylo i blížící se 110. výročí narození Voskovce a Wericha, které připadne na příští rok. Poctu oběma divadelníkům se Divadlo ABC rozhodlo vyjádřit především hravostí, která nebyla V+W a „jejich“ hudebnímu skladatelovi Jaroslavu Ježkovi rozhodně cizí. Hrou s jejich komediemi, postavami i humorem se snažilo vytvořit vlastní revue - pásmo se skečemi, písničkami a tancem. 

„Dle mého názoru je velmi těžké inscenovat dnes jejich hry tak, jak leží a běží, protože vycházely z dobového kontextu,“ vysvětlil Petr Svojtka, proč si pro připomenutí Osvobozeného divadla nevybral něco z jeho repertoáru. „Ani my se současným věcem nemůžeme vyhnout,“ dodal, že také revue divadla ABC se bez aktuálních odkazů neobejde.

Podobně „rozpolcená“ je i výprava. „Výtvarně a kostýmově zůstává představení ve třicátých letech, scéna je na druhou stranu ryze moderní, ale myslím si, že ctí moderní výtvarné principy, které v té době vládly,“ domnívá se jeden z účinkujících Vasil Fridrich.

Hravost s originály se projevila také v hudbě. Čtrnáct písní Jaroslava Ježka upravil Jiří Janouch. „Aranžmá je udělané tak, aby Ježkovu tvorbu nepoškodilo, ale zároveň aby bylo pro ucho dnešního diváka zajímavé,“ vysvětlil svůj záměr. Proměnu můžete posoudit na ukázce písně Svítá, kterou v Divadle ABC zpívají a capella:

A pro srovnání tatáž skladba v původní verzi: