Kupte Kupeckého! Barokní značka, která dodnes prodává

Brno – Ve své době patřil k vyhledávaným umělcům, namaloval třeba portrét císaře Karla VI., otce Marie Terezie. Jan Kupecký je dodnes jedním z nejvyhledávanějších portrétních malířů 18. století. Jeho popularita má i stinnou stránku – na trhu se pod jeho značkou prodávají i cizí díla nebo kopie. Skutečné obrazy Jana Kupeckého a jeho současníků nově vystavuje Moravská galerie v Brně.

Schopnost realisticky zachytit tvář člověka, kterého maloval, byla zřejmě největší předností malíře Jana Kupeckého. V barokním portrétu předčil i Rembrandta. „Například Rembrandtova kompozice s manželkou na koleni je taková rozšafná a veselá. Kupeckého kompozice je geniální v tom, že jeho manželka je znázorněna jako obraz v obraze. Dokázal ve svých portrétech spojit italskou eleganci, francouzský šarm a holandskou věcnost,“ popsal Kupeckého dílo kurátor Moravské galerie v Brně Zdeněk Kazlepka.

Zájem o to, vyučit se u Jana Kupeckého, byl na přelomu 17. a 18. století obrovský. „Kupecký stejně jako Rembrandt věděl, že jeho žáci vytvářejí kopie podle jeho obrazů.  Možná proto, že chtěl, aby se zdokonalili v technice. Jenom dobrý malíř dokázal namalovat dobrou kopii,“ vysvětlil Kazlepka.

Moravská galerie v Brně vystavuje díla Jana Kupeckého (zdroj: ČT24)

Janu Kupeckému jsou dnes připisovány stovky obrazů. Řadu z nich ale vůbec nenamaloval. Aukční síně je přesto se značkou Kupecký prodávají. „Aby obraz dobře prodali, tak ho prezentují jako Jan Kupecký – okruh. Garantují stav a kvalitu obrazu, ne jeho pravost,“ dodal kurátor. Většina originálů obrazů už dávno skončila v zahraničních sbírkách.

Část Kupeckého díla nyní vystavuje právě Moravská galerie v Brně. Exponáty pocházejí z českých a slovenských veřejných i soukromých sbírek. Celkem je na výstavě k vidění 39 obrazů nejen od samotného Kupeckého, ale i jeho žáků a současníků.

Kupeckého jméno galerie v názvu výstavy uvádí v německém přepisu: Kupezky. Sám se tak podepisoval, a byť byl synem protestantských rodičů z Mladé Boleslavi, možná ani česky neuměl.