Odešel Joe Cocker. Zpěvák s jedinečným chraplákem podlehl rakovině

Londýn – Ve věku 70 let zemřel britský rockový a bluesový zpěvák Joe Cocker. K největším hitům jeho více než 40leté kariéry bezesporu patří With A Little Help From My Friends nebo You Are So Beautiful. Cocker zemřel včera ve Spojených státech po boji s rakovinou plic. V roce 2007 byl povýšen do šlechtického stavu.

Zemřel Joe Cocker (zdroj: ČT24)

„Není pochyb, že to byl nejlepší britský rockový a bluesový zpěvák,“ prohlásil Cockerův agent poté, co ohlásil, že zpěvák podlehl v noci na dnešek ve Spojených státech nemoci. O přesné příčině umělcovy smrti se nezmínil, všeobecně bylo ale známo, že bojoval s rakovinou plic.

„Byl to unikátní člověk. Je nemožné, aby prázdnotu, která po něm v našich srdcích zůstane, něco opět naplnilo,“ prohlásil Cockerův agent Barrie Marshall.

Rodák z Sheffieldu začínal v 60. letech kariéru hraním po místních hospodách. Prorazit se mu podařilo v roce 1968, kdy si od Beatles půjčil With A Little Help From My Friends a dostal se s ní na první místo britské hitparády. Úspěch půjčené písně jako by předznamenal celou Cockerovu uměleckou dráhu. Jeho coververze se často staly mnohem úspěšnější než originální verze autorů. 

Vrchol popularity zažil v roce 1969 po vystoupení na Woodstocku. Poté prožil divoké období, kdy holdoval alkoholu i drogám. Ze závislosti na nich se po letech přece jen vymanil.

Držitel cen Grammy, Zlatého glóbu i Řádu britského impéria se několikrát dokázal ze zapomnění vrátit na špičku, například v roce 1994, kdy vydal album Have A Little Faith. Poslední Cockerovou deskou bylo předloňské album Fire It Up. Další album chtěl vydat příští rok.

Smutek z odchodu Joea Cockera už vyjádřila na sociálních sítích řada umělců, včetně členů Beatles Paula McCartneyho a Ringo Starra.

Joe Cocker has died. RIP my good friend, you were one of the best rock singers EVER. #respect #verysad #hugeinfluence #whenthenightcomes

RIP Joe Cocker. You will be missed! #RIPJoeCocker

WE LOVED YOU FOREVER, WE WILL MISS YOU ALWAYS…RIP JOE COCKER.

Thank you Joe Cocker for your music, inspiration and for being so kind to an aspiring blues guitarist. .#RIPJoeCocker

So sad to hear of Joe Cocker passing. What a brilliant and unique voice. Peace

Sad to hear Joe Cocker has passed away. Our prayers go out to his family.