Šéf BIS bude sněmovní komisi vysvětlovat odposlechy

Praha - Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) se dnes bude zabývat nahrávkou telefonátu lobbisty Romana Janouška s důstojníkem služby. Nahrávka podle týdeníku Euro.cz dokládá, že Janouškův vliv sahá až dovnitř BIS. Sociální demokraté navrhují přísnější kontrolu nad BIS.

Ředitel služby Jiří Lang je připraven sdělit komisi k případu informace. Tajná služba tvrdí, že se na schůzce se nestalo nic proti zákonným zájmům BIS a proti bezpečnostním a ekonomickým zájmům státu.

Sněmovní komise pro kontrolu BIS chtěla Langa vyslechnout už minulý týden kvůli údajnému úniku odposlechů Janouška a exprimátora Pavla Béma. Odposlechy pět let starých hovorů zveřejnil deník Mladá fronta Dnes. Vyplývá z nich Janouškův vliv na řízení metropole.

Nahrávky podle listu pořídila s povolením soudu BIS. Později je prý získala bezpečnostní agentura ABL, kterou dřív vlastnil šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Kvůli sporu o účast někdejšího zaměstnance ABL, poslance VV Davida Kádnera, na zasedání ale jednání komise zkrachovalo.

Šéf BIS jde opět před sněmovní komisi (zdroj: ČT24)