Rocker Frank Zappa vydal za svůj život přes 50 alb

Los Angeles - Frank Zappa, rockový kytarista, skladatel, zpěvák a vůdčí osobnost americké experimentální rockové hudební scény poslední čtvrtiny 20. století, zemřel 4. prosince 1993 na rakovinu prostaty ve svém bydlišti v kalifornském Laurel Canyonu. Zappovou inspirací bylo černošské rhythm and blues a dílo skladatele Edgara Vareseho.

 V začátcích své kariéry hrával po barech a psal hudbu k druhořadým filmům. Ve čtyřiadvaceti se připojil ke skupině Soul Giants, kterou přeměnil na svoje proslulé Mothers Of Inventions. Během svého života vydal přes 50 hudebních alb. Zappa studoval na několika vysokých školách. Graduoval na Antilope Yalley High School v Lancasteru. V hudbě byl samoukem. Začínal v roce 1956 jako trumpetista ve skupině The Blaknouts. Časem začal hrát i na jiné nástroje, psal texty a skládal hudbu. Ve svém hudebním projevu přecházel od rocku k jazzu a ke klasice.

Jeho pozdější hudební tvorbu ovlivnily skladby Igora Stravinského a českého skladatele mikrotonální hudby Aloise Háby. Texty jeho songů byly často kriticky zaměřeny. Vysmívaly se životnímu stylu průměrných američanů, parodovaly psychedelii i hippies. První dvě vydané Zappovy desky byly sice jen průměrně úspěšné, přesto dostatečně šokovaly a časem se staly základními deskami rockové historie.

Frank Zappa
Zdroj: Ian Dickson/ISIFA

V osmdesátých letech se Zappa začal věnovat i rozsáhlejším orchestrálním kompozicím. V té době se zrodila alba LSO/Zappa Vol I a Boulez Conducts Zappa: The Perfect Stranger. Kromě vlastní tvorby se Zappa věnoval i činnosti producenta, spolupracoval mimo jiné s Captainem Beefheartem.

Zappa navštívil Československo v lednu roku 1990. Do Prahy přijel i o rok později, aby se zůčastnil slavnostního koncertu, kterým byl završen odchod sovětských okupačních vojenských sil ze země.