Zemřela nejstarší seniorka lidstva Jeanne Calmentová

Arles (Francie) - Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v jihofrancouzském Arles 4. srpna 1997 ve věku 122 let a 164 dní, drží dodnes rekord jako nejdéle žijící člověk na světě. Přežila svého manžela i potomky: dceru a vnuka. Přežila dokonce i notáře, který si neprozřetelně vsadil na to, že je o 43 let mladší. Calmentová se narodila na jihu Francie v oblasti Aix-en-Provance 21. dubna 1875 a byla posledním člověkem, který se setkal osobně s Vicentem van Goghem, když mu v obchodě svého otce v městečku Arles prodala pastelky.

Za svůj dlouhý život se stala Jeanne svědkem obrovských změn a snad lze říci i svědkem zrození moderního světa. Narodila se do světa bez aut, rádia, televize nebo i obecně používané elektřiny či telefonních přístrojů. Ve 14 letech mohla na vlastní oči sledovat otevření Eiffelovy věže.

Když začalo 20. století, bylo jí už 25 let. Zažila první historický ročník Tour de France, vzlétnutí letadla bratří Orwellů nebo vyslání první družice do vesmíru. O úspěchu Gagarina si četla ve svých šestaosmdesáti a přistání člověka na měsíci zapila ve svých 94 letech. Když oslavila ve zdraví sté narozeniny, bylo 20. století ze tří čtvrtin pryč. Pád berlínské zdi viděla ve svých 114 letech. Ve svých 120 letech převzala žezlo nejstaršího člověka na planetě, které drží dodnes.