Slavnostní otevření mostu Tower Bridge

Londýn - Historie slavného Tower Bridge se datuje do druhé poloviny 19. století, kdy se ve východní části Londýna začala rozmáhat průmyslová výstavba. V souvislosti s tím bylo nutné vybudovat nový most přes řeku, který by zároveň umožnil lodní dopravu do londýnského přístavu. Stavba mostu začala v roce 1886, trvala osm let a dřelo na ní 432 stavebních dělníků. Na dně řeky byly vztyčeny dva masivní pilíře, které podepřely železnou a ocelovou konstrukci. Kostra mostu byla následně obložena dartmoorskou žulou, která poskytla stavbě příjemnější vzhled. Z tohoto důvodu je most často mylně pokládán za kamenný, ačkoliv je ocelový.

V další fázi stavby se spojily dvě věže zastřešenou výškovou lávkou. Po ní se dalo chodit, i když byly rámy mostu zvednuty. K lávce vedly schody a hydraulické výtahy ve věžích. V roce 1910 byla však uzavřena kvůli nedostatku užívání. Lidé totiž raději počkali, aby mohli sledovat fascinující představení zvedání mostních rámů. To navíc trvá pouhých pět minut, takže je i snazší počkat, než se lopotit nahoru na lávku.

Po slavnostním otevření mostu v roce 1894 jeho vzhled veřejnost odpuzoval. Model byl jednoduchý a lidem zprvu připomínal středověkou stavbu. Veřejné mínění ale časem roztálo a dnes je Tower Bridge velmi oblíben.