Hvězdné války vstoupily do amerických kin

Praha - Jen 32 kinosálů promítalo první snímek o mezigalaktických válkách mezi dobrem a zlem. Přes skromné začátky se dílo režiséra George Lucase dočkalo dalších pěti pokračování a právem bývá označováno za přelom v dějinách filmu. Hvězdná série navíc při promítání po celém světě vynesla přes 25 miliard dolarů.  Vesmírná sága o souboji dobra a zla pomohla Lucasovi stát se jednou z nejvýznamnějších postav Hollywoodu. Po premiéře prvního dílu „Star Wars“ 25. května 1977 snad ani ti největší optimisté nejspíš nečekali, že zrovna tato sci-fi pohádka a její pokračování vydělají po celém světě přes 25 miliard dolarů.

Podle odhadu časopisu Forbes z celkového výnosu připadá zhruba 80 procent na prodej postaviček, triček, komiksů, počítačových her, hrnečků a dalších věcí, na kterých se objevily motivy z Hvězdných válek. Obrovský úspěch měl už první díl, který divákům ukázal nový druh filmu. 

Úspěch Lucasovy vesmírné pohádky s westernovými prvky totiž spočíval v představení toho, co do té doby nebylo na plátnech kin k vidění: akčních soubojů kosmických lodí, světelných mečů či nejrůznějších vesmírných ras. Vše bylo dílem nových trikových technologií vyvinutých speciálně pro Hvězdné války. Tři roky po prvním dílu bylo představeno pokračování s názvem Impérium vrací úder (dnes pátý díl) a v roce 1983 se diváci - tehdy spíše fanoušci - dočkali i vyvrcholení ságy, Návratu Jediho. 

Číslování se na první pohled zdá nesmyslné, jako třetí v pořadí totiž diváci skutečně viděli šestý a závěrečný díl. Když George Lucas s Hvězdnými válkami začínal, měl prý v hlavě připravenou devítidílnou ságu, kvůli náročnosti triků ale začal natáčet odprostředka. Z původních devíti dílů nakonec bylo šest. Lucas to vysvětluje časopisu Vanity Fair: „Když uvidíte šest dílů, všechno pochopíte, šestkou to opravdu končí.“ 

Na první tři díly příběhu z daleké galaxie si ale diváci museli počkat přes 15 let. Už v roce 1997 se na plátna vrátila původní trilogie s vylepšenými triky a scénami navíc. O dva roky později byla hotova Epizoda I - Skrytá hrozba, kterou celá sága začíná. Kritika a skalní fanoušci ji nepřijali s nadšením. Jen o trochu lepšího přijetí se v roce 2002 dostalo Epizodě II - Klony útočí. Za nejpovedenější z nových dílů je pak považována Epizoda III - Pomsta Sithů, která měla premiéru před dvěma lety. 

  • 501. legie - fanoušci Hvězdných válek zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/551/55095.jpg
  • Snímek z novodobé filmové pohádky Hvězdné války zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/593/59281.jpg