Škola má zaniknout kvůli možnému zájmu o její budovu

Praha - Náměstek pražského primátora pro školství Antonín Weinert (ČSSD) organizuje akci pod úředním názvem Kulový blesk v rámci tzv. optimalizace škol. Během tohoto školního roku by si mělo vyměnit místa celkem čtrnáct středních škol, z nichž by mělo pět dokonce zaniknout. Na seznamu škol odsouzených k zániku se ocitla i první veřejnosprávní škola v Praze sídlící v honosné budově v Drtinově ulici. Právě tato novorenesanční budova je podle kritiků hlavní důvod, proč se má škola sloučit se Střední odbornou školou pro administrativu EU v Horních Počernicích, a tento objekt tak nastálo uvolnit pro jiné, zatím neznámé účely.

Plán na zrušení střední odborné školy se zrodil před několika měsíci. Když se o něm dověděla ředitelka školy Eva Fetková, snažila se zjistit, proč má být fungující škola s dvanáctiletou tradicí rozprášena. S výukou obou oborů veřejnoprávního i sociálního začala škola jako první v Praze a oba jsou podle ředitelky každoročně zaplněné.

Její snaha najít odpověď ale nechávala magistrátní úředníky zcela netečné. Napsala proto žádost o informace úřední cestou. A úředně zněla i odpověď: „Žádost se odmítá a informace se neposkytne.“

Na nátlak rodičů, pedagogického sboru i studentů se tedy proto obrátila přímo na náměstka Weinerta. I v tomto případě byla ale odezva negativní. Náměstek Weinert odmítl ředitelku SOŠ Drtinova u sebe přijmout. Pouze nabídl, že má-li ředitelka Fetková nějaké nové zásadní informace, prosí o jejich zaslání.

Někde se začít musí

Náměstek Weinert odmítá, že by za zrušením školy v Drtinově ulici byly nějaké cizí zájmy. Pouze se prý s optimalizací musí někde začít. Veřejnosprávní obor údajně nemá budoucnost, jeho absolventi jsou druhou nejčastější skupinou nezaměstnaných a škola je zaplněna jen ze 72 procent. Toto číslo má být čerpáno z údajů odboru školství.

Podle ředitelky Fetkové je ale škola zaplněna stoprocentně. Ve srovnání s jinými školami mají i její žáci ve třídách lepší průměr. Jelikož se domnívá, že čísla uváděná náměstkem Weinertem jsou nepravdivá, nechává zpracovat nový rozbor a celou záležitost chce předložit k dalšímu řízení.

Před hotovou věc postavil Antonín Weinert nejen školy, ale i samotné zastupitele, členy Výboru pro výchovu a vzdělávání. Ani někteří z nich před jednáním výboru netušili, jaké školy a proč chce náměstek rušit.

Ludmila Štvánová (TOP 09), členka Výboru pro výchovu a vzdělávání HMP:

„Dostávali jsme materiály, ovšem jen k ostatním bodům programu, nikoli k té optimalizaci. Tam jsme byli postaveni před hotovou věc. (…) V souvislosti s tím, co se ve výboru dělo, to ve mně vyvolává silný dojem, že jsou tam nějaké jiné zájmy než přímo zájmy související se školou a že tady někdo má zájem přímo o tu budovu.“

Budovu školy najdeme v centru Prahy na Smíchově, přímo v sousedství rakouské ambasády a francouzského lycea. Rozsáhlý novorenesanční dům patří magistrátu, který je také zřizovatelem školy. Byl postaven v roce 1883 a vždy sloužil výhradně pro vzdělávání.

Aula SOŠ/SOU Drtinova
Zdroj: ČT24

V nové škole není pro studenty místo

Podle plánu odboru školství se má střední odborná škola z Drtinovy ulice sloučit se Střední odbornou školou pro administrativu Evropské unie v Lipí ulici v Horních Počernicích. Také jejím zřizovatelem je magistrát. Její prostory jsou ale už nyní téměř plně využity.

Roman Liška, ředitel SOŠ pro administrativu EU:

„V současné době jsme naplněni na 95 procent, máme zhruba 866 studentů. Naše kapacita je víceméně papírová. Více studentů se nám sem v současné době nevejde.“

Podle Lišky by bylo možné sloučit obě školy pouze za předpokladu, že by škola v Horních Počernicích získala nějakou další budovu. Bez této nové budovy není škola schopna kapacitu školy z Drtinovy ulice přijmout.

Budova SOŠ pro administrativu EU v Horních Počernicích
Zdroj: ČT24

Boj o zachování školy je pro učitele i rodiče studentů teprve na začátku. Před několika dny radní hlavního města velké plány náměstka Weinerta zredukovali a dali zelenou zrušení jen tří středních škol. Škola v Drtinově ulici mezi nimi prozatím není - dostala totiž roční odklad. To ale znamená pokračování nejistoty. Možná se kvůli tomu k příštím přijímacím zkouškám přihlásí méně studentů a pak bude mít odbor školství v rukou důvod k jejímu definitivnímu zrušení.

Stěhování úspěšné střední školy (zdroj: ČT24)