Slavný hotel Savoy obývali Wilde, Monet, Dylan či Beatles

Londýn - Říkali mu „nejslavnější hotel v Londýně“ a také dnes zůstává hotel Savoy, otevřený 6. srpna 1889, synonymem té nejvyšší prestiže a luxusu. Jeho 268 pokojů a apartmá skýtá panoramatický výhled na řeku Temži. V jeho zdech pobývalo mnoho slavných tváří a jeho kuchyně je vyhlášená kulinářskou vynalézavostí. Právě nyní prochází pětihvězdičkový hotel nákladnou rekonstrukcí ve výši 100 milionů liber a má být znovu otevřen v příštím roce.

„Postavili ho v roce 1889 jako hotel pro hosty stejnojmenného úspěšného divadla. Britům i lidem z celého světa nabídl luxusní ubytování nejvyšší kvality,“ informuje generální manažer Kiaran MacDonald. V londýnské čtvrti Westminster nechal hotel postavit Richard D'Oyly Carte, majitel přilehlého divadla Savoy. Jeho jméno souvisí s historií místa, které v roce 1246 věnoval král Jindřich III. vévodovi Petru Savojskému. Dnes jej vlastní saúdský princ Valíd bin Talál.

Hotel rád navštěvoval Oscar Wilde, přebýval tu i Claude Monet. V roce 1965 v něm bydlel Bob Dylan a v přilehlé uličce filmoval svůj klip k písni Subterranean Homesick Blues. Na hebkých poduškách jeho pokojů ve stylu art deco spočinuli mimo jiné The Beatles, U2, Led Zeppelin, Enrico Caruso, Charlie Chaplin, Frank Sinatra, Laurence Olivier, Judy Garlandová, Elton John, Elizabeth Taylorová, The Who, Jimi Hendrix nebo Marilyn Monroeová.