Babiš: Až bude stát v pořádku, budou bohatí ochotni platit vysoké daně

Praha - Snížení snížené sazby DPH z 15 procent na 10, zavedení majetkového přiznání, zrušení imunity a schválení zákona o státní službě a celkové zefektivnění státní správy, to jsou podle jeho lídra Andreje Babiše priority hnutí ANO. Jejich prosazením si ale Babiš už tak jistý není, hnutí by totiž po volbách mohlo mít problém najít partnery ochotné ke spolupráci. „S námi nechce spolupracovat nikdo,“ řekl Babiš, který by si dokázal představit spolupráci s KDU-ČSL, nebo i Piráty. „Ti ostatní na nás útočí a používají takové ty nesmysly jako Berlusconizace nebo oligarcha,“ poukázal ve volebním Interview Daniely Drtinové Babiš.

AKTUÁLNĚ:

Senát dnes odsouhlasil zvýšení plateb zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce, podle Andreje Babiše ale není zvýšení těchto poplatků k vydání zákonného opatření. Zdravotnictví podle něj spíše než zvýšení poplatků potřebuje koncepci a reformu, Babišovi se nelíbí třeba nákupy předražených přístrojů některými nemocnicemi, nákupy bez výběrových řízení a všeobecná nehospodárnost zdravotnického systému. „Politici nejsou schopni řídit stát jako správný hospodář,“ poukázal lídr hnutí ANO na širší problém.

Řešením by podle něj bylo efektivněji vybírat daně a zbytečně nevyhazovat peníze ze státní kasy. „Peníze nejsou nikde, ani na sport, ani na kulturu, ani na důchody,“ upozornil Babiš. „Nikdo je není schopen vybrat,“ řekl Babiš. „Jsem přesvědčen, že tu můžeme vybrat na DPH o 40 až 50 miliard více,“ uvedl a dodal, že dalších 100 až 150 miliard by stát mohl získat racionálními nákupy.

PROGRAM:

Ve svém programu má hnutí ANO také zrušení zdravotnických poplatků pro seniory. „Já si myslím, že seniorům je zásadně potřeba pomoci,“ řekl k tomu Babiš. Naopak děti by podle něj poplatky měly poplatky platit i nadále. „Rodiče by toto měli řešit,“ myslí si Babiš.

Programovou prioritou hnutí je také dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, k čemuž je podle Babiše potřeba hlavně stabilní systém. „Potřebujeme odpolitizovat státní správu,“ řekl Babiš, který za jednu ze svých priorit označuje prosazení zákona o státní službě.

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA:

Hnutí také navrhuje automatické členství v 2. pilíři důchodového systému, lidé by ale měli mít možnost z tohoto pilíře vystoupit. „Pokud by stát fungoval racionálně a vydělal na důchody, tak by nebyl druhý pilíř potřeba,“ komentoval celý důchodový systém Babiš, který je zároveň zastáncem separátního důchodového účtu, který by poskytl přehled, kolik stát vydělá na důchody. „To není o těch pilířích, to je o tom, aby stát získal peníze na důchody,“ uzavřel Babiš.

Andrej Babiš
Zdroj: Ján Honza/ČTK

EKONOMIKA:

V ekonomické oblasti má podle Babiše ANO jasný cíl: snížit nižší sazbu DPH z 15 procent na 10. Naopak minulou vládu Babiš kritizuje za růst DPH, kterým zbrzdila spotřebu. „Dneska rostou úspory, banky jsou narvané penězi. To znamená, že když snížíme DPH, tak přestaneme strašit lidi a ti místo aby ukládali peníze do banky, tak začnou zvyšovat spotřebu,“ vysvětlil Babiš.

Hnutí také navrhuje zrušit takzvanou superhrubou mzdu, progresivní zdanění by ale podle Babiše přišlo na pořad dne až později. „Nejdříve tu musíme udělat pořádek,“ řekl Babiš, podle něhož pak dobře fungujícímu státu nebudou mít bohatí problém odvádět vysoké daně, jako je tomu například v severských zemích.

ZAHRANIČNÍ POLITIKA:

Babišova společnost  Agrofer dnes přejala mediální skupinu Mafra, mnozí v tomto spojení mluví o takzvané Berlusconizaci jako spojení bohatství, vlivu v médiích a vstupu do politiky a přirovnávají Andreje Babiše k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu. „Rozdíl mezi mnou a panem Berlusconim je v tom, že pan Berlusconi podle tisku spolupracoval s mafií, já proti ní bojuji. Pan Berlusconi měl problémy s placením daní, já tady na daních platím stovky milionů. Taky nemám sklony na nějaké sexuální avantýry,“ bránil se Babiš, jehož zájmem je, aby noviny dobře prosperovaly a rozhodně prý nestojí o to, aby o něm psaly nekriticky.

MINULOST:

Soud v Bratislavě dnes odročil soudní jednání, v němž se Andrej Babiš brání tomu, že byl ve svazcích STB veden neoprávněně. „Jsem přesvědčen, že ten soud vyhraji. Já jsem nic nepodepsal,“ uvedl Babiš a dodal, že STB na něj vedla svazek bez jeho vědomí. „Myslím si, že to není důležité,“ dodal k významu své minulosti pro rozhodování voličů.

KOALIČNÍ POTENCIÁL:

Hnutí ANO tvrdí, že nestojí za každou cenu o politické funkce, sami sebe si dokážou představit i v opozici. Do koalice by hnutí podle Babiše rozhodně nemířilo, pokud by to znamenalo ustoupit ze některého ze čtyř základních programových bodů: snížení DPH, majetkové přiznání, omezení imunity a prosazení zákona o státní službě.

„S námi nechce spolupracovat nikdo,“ postěžoval si Babiš, kterému by se jako koaliční partner líbila KDU-ČSL, nevylučuje ale ani spolupráci s Piráty. „Minimálně se s námi baví,“ komentoval Babiš vztah k České pirátské straně.

„Ti ostatní na nás útočí a používají takové ty nesmysly jako Berlusconi, oligarcha,“ dodal Babiš, podle něhož v kritice jeho osoby pomáhají do značné míry i média. „ODS má jediný program atakovat Babiše, TOP 09 s tím začala,“ dodal Babiš.

„Lidé jsou znechucení politikou. Tuhle zemi řídí 23 let stejné strany a stejní lidé. My přinášíme lidi, kteří jsou do politiky ne kvůli svému prospěchu, ale chtějí tady něco udělat a přinášejí změnu a určitou naději. Budeme se chovat stejně po volbách, jako se chováme dneska.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO slibuje - Dáme lidem práci. To podle kandidátů znamená třeba zvýhodnit zaměstnávání absolventů, občanů nad 50 let nebo handicapovaných. Nepřipouští ani další zvyšování daní. DPH by naopak snižovali. Prioritou číslo dvě pak jsou stejná pravidla pro všechny. Konkrétně - zrušení trestní a přestupkové imunity zákonodárců, ale taky nezávislá kontrola majetkových přiznání politiků a vysokých úředníků.
Hnutí ANO vzniklo na podzim 2011. O půl roku později vstoupilo na českou politickou scénu. Kandidátky pro předčasné volby postavilo ve všech krajích, a to s celkovým počtem 342 lidí.
V kampani oslovují voliče heslem ANO - bude líp. A billboardy, na kterých je vždy předseda hnutí Andrej Babiš po boku krajského lídra.