Havlův odkaz? Největší sílu má slovo

Praha - Každý den si musíme připomínat jeho nezměrnou slušnost, vzpomenout si na to, jak Václav Havel s každým jednal laskavě a slušně. Tak vnímá odkaz Václava Havla jeho bývalý tiskový mluvčí Ladislav Špaček. Teolog Tomáš Halík zase připomněl, že Havel byl prezidentem, který se do politiky snažil vnést nejen velké vize, ale i slušné a nearogantní chování. A zapomínat bychom neměli ani na Havlův význam v mezinárodním měřítku. „Po Masarykovi byl nejvýznamnější hlavou státu, jakou jsme kdy měli,“ shrnul spisovatel Ivan Klíma.

Špaček: Havel dokázal mluvit o tom, co tíží lidi na celé planetě

„Největší sílu má slovo, ne zbraně, hádky a šarvátky… I v době disentu jenom chodil, říkal, psal… Václav Havel byl jenom ten, kdo to slovo říkal. A ty zástupy, které to slovo slyšely, narůstaly, až nakonec byly tak mohutné, že ten režim porazily…,“ zavzpomínal ve Studiu 6 Špaček. Všude, kam Václav Havel přijel, věděli, kdo přijel… A důvod? Dokázal totiž vždy mluvit o tom, co tíží lidi na celé planetě, neomezoval se nikdy na český rybník, připomněl Špaček.

Havel byl podle Špačka citlivá duše dramatika, nebyl to žádný politik, do politiky vstoupil shodou okolností. Sám svůj život hodnotil jako dobrodružství. Havel a dobrodružství? Toto spojení Ladislava Špačka pobavilo. „Pokud si pod dobrodružstvím představíme, že by ho lákaly amazonské pralesy? Tak to bylo vždy jeho nejhorší trauma, že bude muset sednout do letadla a zase proboha někam cestovat…“

Když zemřel Václav Havel, český národ se stmelil – co z toho zbylo dnes?

Vladimír Hanzel, osobní tajemník Václava Havla:„Pro mnoho lidí je právě Václav Havel vzorem, jak by se měli politici chovat, jak by měli přemýšlet, jak by měli být odpovědní nejen za sebe, za svůj stát, ale za celý svět. Václav Havel zanechal po sobě jakýsi myšlenkový odkaz, … že se máme zajímat o lidská práva kdekoli, nejen na vlastním dvorečku…“

Halík: Havel se symbolem už stal

Podle teologa Tomáše Halíka by se vnímání prezidenta nemělo omezit jen na hodnocení jeho konkrétních politických kroků. „Český prezident sice nemá příliš velké faktické pravomoci, ale očekává se od něj, že by měl být duchovně morální hodnotou,“ řekl Halík s odkazem na prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. „Lidé zapomenou, koho ten prezident jmenoval, co konkrétně udělal, ale spíš si budou pamatovat, co z něj vyzařovalo,“ dodal Halík. Podle jeho názoru je odkaz Václava Havla právě v tom, že do politiky vnášel kulturu a slušné nearogantní chování. „To je důležité i při dnešní diskuzi o prezidentských kandidátech,“ připomněl Halík. Poněkud skepticky se naopak na současné prezidentské kandidáty ve srovnání s Havlem dívá spisovatel Ivan Klíma. „Havel byl významná osobnost, která měla jak doma, tak v zahraničí takovou autoritu, že bychom dnes těžko hledali jeho následovníka,“ myslí si Klíma.

„Analýza by měla být věcná, neměl by být démonizován, jak to dělají některé nacionalistické webové stránky, ale neměl by být ani zbožšťován,“ řekl politolog Roman Joch.

Zdaleka ne všichni ale hodnotí Havlův odkaz jen pozitivně, kritika zaznívá třeba z Pražského hradu. Politolog Joch si ale myslí, že Václav Klaus spíše žárlí na Havlův odkaz. „Klaus si myslí, že čím víc pošpiní Havla, tím bude lepší on. Ale velký státník je ten, kdo umí i svého protivníka ocenit v tom, v čem byl dobrý,“ zhodnotil Joch.

Havel je obrovský symbol pro běloruskou opozici

A Havla si připomněli i příslušníci běloruské opozice. „Pro nás to byla velká ztráta, najednou jsme pocítili, že jsme zůstali sami,“ řekla šéfka běloruského občanského hnutí NASH-DOM Olga Karatchova. Havel totiž až do své smrti podporoval běloruskou opozici i politické vězně v této zemi. „Václav Havel byl něco jako takový táta pro Bělorusy,“ uzavřela Karatchova.

Vzpomínka s vtipem – „kalhotový den“ nejen u nás…

Na počest bývalého prezidenta si kalhoty ohrnou například mladí Poláci, akce se ujala také na Slovensku. Takzvaný kalhotový den má s nadsázkou připomenout, že Havel měl při inauguraci v roce 1989 nápadně krátké kalhoty. Na Havla vzpomínají í zahraniční média, a právě kalhotový den je jedním z témat, kterého si všímají. V této souvislosti zmiňují to, že Češi se na sebe stejně jako Havel dokáží koukat s nadsázkou, umějí i takové věci, jako je výročí prezidenta, dát legrační přesah.