Paroubek: V parlamentních volbách bych chtěl 10 až 12 procent

Praha – V příštích parlamentních volbách by předseda Národních socialistů – levice 21. století Jiří Paroubek rád chtěl pro svou stranu získat deset až dvanáct procent hlasů. Zdůraznil to ve včerejším pořadu Hyde Park ČT24. Přestože se program národních socialistů podle něj shoduje s programem sociální demokracie, má ke své bývalé domovské straně značné výhrady. Domnívá se, že sociální demokracie byla za jeho působení v čele jednotná a nyní trpí dualismem. Jako jeden z mála politiků se také zastal Davida Ratha, který byl podle jeho slov médii „popraven dřív, než došlo k soudu.“

I přes poměrně odlišný název Paroubek upozorňuje, že politickou stranu Národní socialisté – levice 21. století pouze obnovil. „Strana byla za první republiky a po válce byla spjata se jménem Edvarda Beneše,“ dodal. „Od programu sociální demokracie se neliší, protože ten jsem psal ještě já,“ podotýká. Právě sociální demokracie je podle něj rozštěpená. Současný dualismus nastal prý po jeho odchodu. „Po pět let mého působení se aktéři těšili, že dojde ke střetu. Sociální demokracie před mým příchodem vždycky byla rozdělena na dvě skupiny,“ doplnil.

Sám by svou současnou stranu rád dotáhl v příštích volbách do Poslanecké sněmovny, kam prý historicky patří. „Můj plán za ty dva roky je dostat se na nějakých deset až dvanáct procent,“ dodal. V případě vytváření vládní koalice by mu podle svých slov nedělala problém práce s komunisty.

David Rath
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

David Rath je ztracený talent, tvrdí Paroubek 

Paroubek byl jeden z mála politiků, který se zastal Davida Ratha v jeho korupční kauze. Prý mu vadila mediální masáž, která se na obviněného politika snesla. „Šlo mi hlavně o principy (…) Ten člověk byl odsouzen a popraven dřív, než došlo k soudu,“ míní. Pochybnosti také Paroubek vidí v chování Němcové, která prý Ratha vydala ke stíhání dříve, než se mohla důkladně obeznámit s jeho spisem. „Nechala se unést svoji nenávistí k Davidu Rathovi,“ dodal.

I přesto se Paroubek domnívá, že tento parlament není o tolik horší než parlamenty v jiných zemích. „Každý by si měl především zamést před vlastním prahem,“ zdůrazňuje. „Dostal jsem se do stádia, že mě už tolik ve sněmovně nepřekvapí. Překvapuje mě jen neschopnost významné části poslanců vůbec vystoupit a zaujímat nějaké stanovisko napříč politickými stranami,“ uvedl.

Církevní restituce povedou k monopolu katolické církve, říká Paroubek

Paroubek se také vyjádřil k církevním restitucím. Sám nevidí problém v tom, aby církev obdržela majetek zpět, pokud se o něj bude starat a půjde cestou vytváření sociálních ústavů či nemocnic. „Pokud jde o finanční náhradu, tak se domnívám, že těch až sto miliard korun, které církve mohou dostat (…), je trochu hodně,“ dodal. Sám by ponechal současný systém financování církví. Pokud by došlo k vyplacení 59 miliard a k následnému snižování příspěvků, mohlo by podle Paroubka dojít k zániku některých církví. „Došlo by k vytvoření monopolu katolické církve, a to není nic zdravého, co bych měl podporovat,“ podotkl.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)