Jak danit výhry ze sázek či her po internetu?

Praha - Lidé si od pradávna rádi hrají. A ke hrám nerozlučně patří také sázení. V českých hospůdkách je velmi populární dříve desetníkový, nyní korunový mariáš. Příjmy z něj by ale nejspíš nikoho ani nenapadlo danit. Složitější je to už ale s výhrami z nejrůznějších loterií a sázek a také s fenoménem posledních let - hrami a sázkami přes internet. Jak se tedy v této oblasti nedopustit nepříjemného přešlapu, kvůli kterému by nás mohl popotahovat třeba finanční úřad?

Novinkou poslední doby jsou různé internetové sázky a hry. Jsou oblíbené logicky u mladší generace, pro kterou je hra na internetu bližší než vyplňování sázenek a tiketů v papírové podobě. Můžeme tedy od počítače sázet na sportovní výsledky, hrát poker či další hry dostupné ve virtuálním kasinu.

Předpokládejme úspěch a výhru. Budeme tento příjem danit, nebo ne? Pokud jde o příjmy z her, loterií a sázek na základě povolení ministerstva financí podle zákona 202/1990 Sb. o loteriích a jiných podobných hrách, kam patří např. Sazka, Tipsport, Synottip, Fortuna, Chance, tak tyto příjmy nebudeme danit.

V případě, že výhra pochází ze soutěže mimo uvedený zákon, podléhá zdanění v případě, že přesáhne 10 000 korun. Tato hranice platí nejen pro hry provozované prostřednictvím internetu, ale také pro rozličné spotřebitelské či znalostní soutěže.

Jelikož internet nezná hranice, můžeme hrát a sázet také prostřednictvím některých zahraničních portálů. Společnosti provozující tyto portály nepodléhají českému právnímu řádu. Pokud by ale jejich hry a sázky byly provozovány na základě obdobného zákona, jako je český tzv. loterijní zákon, výhry by také nepodléhaly zdanění. V opačném případě zdanění podléhají a měly by být zdaněny u provozovatele, tedy v zahraničí, a hráč by měl výhry inkasovat již v čistém. Danit tedy nemusí nic.

Pokud by čistě náhodou hráč inkasoval výhru před zdaněním, tj. v hrubém, zahrnul by příjem do svého daňového přiznání a zdaňoval by příjem sazbou 15 procent.