Jak vymáhat peníze za škodu z povinného ručení?

Praha - Nehod na našich silnicích neustále přibývá. Většinou si nepřipouštíme, že by se nám něco takového mohlo někdy stát. Jsme přece výborní řidiči a bez nehody jezdíme už třicet let. Jenže na cestách nejsme sami, stačí chvilka nepozornosti někoho jiného a bouračka je na světě. Asi všichni víte, že v takovém případě vám škodu uhradí pojišťovna z tzv. povinného ručení řidiče, který havárii zavinil. Víte ale, jak škodu nahlásit a jakou má pojišťovna lhůtu pro vyřízení?

Pokud při nehodě nedošlo ke zranění osob a škoda nepřesahuje sto tisíc korun, není nutné volat policii. „Účastníci nehody jsou ale v takovém případě povinni sepsat společný záznam o nehodě,“ upozornila Marcela Kubešová, specialista neživotního pojištění České asociace pojišťoven. Tato povinnost platí od 1. ledna 2010 a vyplývá z novely zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla 

„Záznam musí obsahovat informace o čase a místě vzniku dopravní nehody, její příčině, průběhu a následcích, dále pak identifikaci účastníků nehody a zúčastněných vozidel,“ upřesnila Kubešová. K záznamu o nehodě je vhodné použít formulář Záznam o dopravní nehodě. Je možné jej stáhnout na webu příslušné pojišťovny, popřípadě přímo na stránkách České asociace pojišťoven. Formulář poskytují pojišťovny svým klientům při uzavírání pojištění a doporučují mít ho vždy ve vozidle.

Za zákona jste také povinni bez odkladu pojistnou událost oznámit pojišťovně, a to osobně na pobočce, telefonicky, popřípadě on-line. Při hlášení pojistné události se dozvíte, jaké další dokumenty budete potřebovat. Zpravidla to bývá (kromě Záznamu o dopravní nehodě), technický průkaz, řidičský průkaz, faktura za opravu vozidla apod. Pojišťovna nejspíš také bude chtít vidět poškozené vozidlo, a to kvůli stanovení rozsahu poškození.

A jak je to s lhůtami pro vyřízení?

„Ze zákona má pojišťovna vyplatit pojistné plnění do patnácti dnů po uzavření šetření, tady se má na mysli vlastní šetření pojišťovny,“ vysvětlila Kubešová. „Šetření má pojišťovna ukončit do tří měsíců od uplatnění škody oprávněnou osobou,“ doplnila. Pokud by pojišťovna do tří měsíců vlastní šetření nemohla ukončit, je o tom povinna podat písemné vysvětlení.

A co dělat v případě, když nejsme s vyřizováním pojišťovny spokojeni? Můžeme si někde stěžovat? „Stěžovat si můžeme pouze v pojišťovně, která škodní událost řeší. Pokud neuspějeme, nezbývá než se obrátit na soud,“ sdělila Kubešová.

S autem se nejezdí, ale parkuje na ulici. Jak je to s ručením?

Povinné ručení (přesněji pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla) uzavřít musíte, vyplývá to ze zákona. Bez něj vozidlo nemůže vůbec vyjet na silnici. A povinnost pojištění musí být splněna dokonce i v případě, že s autem vůbec nejezdíte, ale máte ho například na silnici jenom zaparkováno.

„Za nesplnění povinnosti uzavření tohoto pojištění hrozí provozovateli vozidla ve správním řízení pokuta až do výše čtyřiceti tisíc,“ varovala mluvčí Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Darina Majková. Za každý den, kdy vozidlo nebylo pojištěno, navíc zaplatí majitel či provozovatel vozidla příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Denní sazba příspěvku se pohybuje podle druhu vozidla od 20 do 300 korun  a příspěvek narůstá každým dnem, kdy je vozidlo nepojištěno. A hlavně, pokud nebudete mít povinné ručení uzavřeno a vy sami způsobíte škodu při dopravní nehodě, budete ji muset zaplatit z vlastní kapsy.