Ropné kapacity Iráku leží ladem, to se má brzy změnit

Bagdád – Irácký ministr ropného průmyslu Husajn Šahristání si myslí, že by se mezinárodní kvóty pro těžbu ropy mohly už brzo týkat i Iráku. Dle jeho názoru by mohly platit za dva až tři roky. Tyto limity stanovuje organizace zemí vyvážejících ropu OPEC. Pro Irák by mohly kvóty platit hned, jak jeho těžba stoupne na nejméně čtyři miliony barelů denně. Zatím země těží 2,5 milionu barelů denně.

Ropa se podílí na příjmech státu z 90 procent

Irák zdaleka nevyužívá svoje kapacity. Má totiž třetí největší prokázané rezervy surovin na světě. To se má ale brzy změnit. Do dvou až tří let by totiž chtěl stát svoji produkci téměř zdvojnásobit. Vývoz černé suroviny se přitom na příjmech státu podílí z více než 90 procent. Vláda tak doufá, že by se díky kontraktům do sedmi let mohla těžba vyšplhat na dvanáct milionů barelů. Za jeden potom země získá 75 dolarů.

Ropné kapacity Iráku leží ladem, to se má brzy změnit (zdroj: ČT24)

Ministr ropného průmyslu Husajn Šahristání

„Při současných podmínkách na trhu se cena zdá být spravedlivá pro spotřebitele i producenty. Naším zájmem není maximalizovat těžbu, ale příjmy. Nebudeme těžit víc ropy, než je trh schopný absorbovat. To by způsobilo pokles cen ropy.“

Svou ropnou infrastrukturu se země pokouší obnovit od roku 2003, kdy byla svržena vláda Saddáma Husajna. Rabování, sabotáže a trvalé obavy o bezpečnost ale zájem investorů zbrzdily. Přesto v minulém roce Irák uzavřel dvanáct kontraktů na rozvoj čtrnácti ropných polí. Drtivá většina z nich se nachází na jihu země.