Příští rok čeká největší utahování opasků dopravu, vnitro a zemědělce

Praha - O nejvíce peněz ve svých rozpočtech přijdou v příštím roce ve srovnání s letoškem ministerstva dopravy, vnitra, zemědělství a obrany. Do dopravní kasy přiteče o 10,6 miliardy korun méně, než kolik měla v letošním státním rozpočtu. Uskromnit se bude muset i vnitro, které přijde o 8,5 miliardy. Zemědělství bude chudší o 5,1 miliardy a rozpočtová kapitola obrany bude štíhlejší o pět miliard korun. Základní parametry rozpočtu schválila ve středu vláda. Při diskusi o nich ale měla na stole i podrobnější přehled příjmů a výdajů jednotlivých státních úřadů.

Jednotlivé úřady mají do příštího pátku předložit ministerstvu financí svou představu, jak se vypořádat se škrty. Návrh rozpočtu by mohla vláda projednat na konci srpna.

Resort spravedlnosti objeví v rozpočtu na další rok o 3,3 miliardy korun méně, ministerstvo školství dostane o 3,2 miliardy korun méně. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hodlá svému vlastnímu úřadu přidělit o 2,1 miliardy méně a ministerstvo zdravotnictví bude mít oproti letošku o 1,6 miliardy korun méně.

Polepší si pouze ministerstvo práce a sociálních věcí

Jediným ministerstvem, které navýší svou rozpočtovou kapitolu, je ministerstvo práce a sociálních věcí. Návrh rozpočtu počítá s tím, že dostane o 7,2 miliardy korun více než letos. Resort je potřebuje především na valorizaci důchodů a vyplacení nově přiznaných penzí.

K plošným škrtům se rozhodla přistoupit vláda Petra Nečase (ODS), která se označuje za kabinet rozpočtové odpovědnosti. V dalších letech ale plánuje zahájit výrazné reformy především důchodového systému a zdravotnictví. V příštím roce chce snížit objem mezd ve státních organizacích o desetinu, s výjimkou učitelů. O deset procent mají být zkráceny i provozní výdaje státních úřadů.

O téměř miliardu méně než letos dostane z rozpočtu ministerstvo zahraničí. Už nyní kvůli tomu připravuje uzavření zhruba šesti zastupitelských úřadů ve světě a propouštění zaměstnanců. Ministerstvo kultury se bude muset vyrovnat s tím, že jeho rozpočet bude o zhruba 850 milionů korun nižší. Ministerstvo životního prostředí dostane o 682 milionů korun méně. Relativně nejméně postihnou škrty ministerstvo průmyslu a obchodu, které bude mít v rozpočtu o 372 milionů korun méně a ministerstvo pro místní rozvoj, které má dostat částku poníženou o 333 milionů.

Definitivní slovo má padnout do konce září, kdy musí vláda návrh rozpočtu poslat do Poslanecké sněmovny.