Rekordní počet mladých lidí shání práci marně

Ženeva – Rekordní počet mladých lidí nemá práci. Podle Mezinárodní organizace práce (ILO) bylo na konci loňského roku v celém světě z celkových 620 milionů ekonomicky aktivních mladých lidí ve věku 15 až 24 let zhruba 81 milionů nezaměstnaných. To odpovídá zhruba 13 procentům. V předchozí zprávě, kde se údaje vztahovaly ke konci roku 2007, bylo bez práce o 7,8 milionu mladých méně a míra nezaměstnanosti mezi nimi činila 11,9 procenta.

Nezaměstnanost mezi mladými na problémy v ekonomice reaguje mnohem citlivěji, než nezaměstnanost mezi dospělými. Současné trendy navíc budou mít na mladou generaci další citelné dopady, protože na trh práce brzy dorazí další absolventi, kteří rozšíří řady nezaměstnaných. ILO proto varuje i před rizikem krizového odkazu takzvané ztracené generace. Tu budou tvořit mladí lidé, kteří se neuchytili na trhu práce a ztratili veškeré naděje, že budou kdy schopni pracovat a vydělat si na slušné živobytí.

Míra nezaměstnanosti mezi mladými lidmi by se mohla do konce letošního roku vyšplhat až asi na 13,1 procenta. Až ale nastane na trhu práce oživení, pocítí zlepšení nejprve dospělí. Mezi mladými se situace na trhu práce zlepšuje zpravidla s určitým časovým odstupem. Podle ILO by nezaměstnanost mladých lidí mohla začít pomalu klesat nejdřív v příštím roce.