Povodňové mapy poradí, kde si dům rozhodně nepojistíte

Praha - Pojištění nemovitostí v záplavových oblastech je velmi drahé, v některých případech téměř nemožné. Jedno procento domácností se totiž v Česku proti povodni pojistí s obtížemi nebo vůbec. Jejich pozemek je totiž v povodňových mapách vyznačený jako čtvrté, a tudíž nejrizikovější pásmo. Pojištění je tak možné zajistit jen v individuálních případech a domácnost za něj zaplatí tisíce korun ročně.

Čtyři zóny určují, za kolik si můžete pojistit bydlení

Povodňové mapy jsou rozděleny do čtyř pásem. Domy v prvním pásmu nemůže voda prakticky vůbec ohrozit. Domácnosti na opačném konci stupnice naopak voda zaplaví jistě.

Mluvčí Kooperativy Milan Káňa:

„Co se týká té čtvrté zóny, tak se to týká zhruba jednoho procenta domácností v České republice. Takže je to mizivé procento, nicméně samozřejmě existují takové nemovitosti.“

„Největší rozloha té čtvrté povodňové zóny je v olomouckém regionu a je také samozřejmě v jižních Čechách,“ říká mluvčí České asociace pojišťoven Marcela Korytová. Do nejohroženějšího pásma zde spadají dvě procenta území. Nejbezpečnější je naopak z tohoto pohledu bydlení v Praze, kde je ohroženo pouze půl procenta území.

Ohrožené objekty si připlatí desítky procent

Pojišťovny se však zdráhají již při pojišťování třetího pásma. Domácnosti v takové oblasti proto zaplatí až dvojnásobek. Ve čtvrtém pásmu potom smlouvy uzavírají jen výjimečně. „Pojišťovny nepřistupují k těm mapám striktně, ale pokud je člověk schopen doložit pojišťovně argumenty, tak je  schopná riziko překlasifikovat,“ dodává Korytová. Podle Káni jsou pojišťovny také svolnější, pokud mají rizikové objekty protizáplavové opatření.

Povodňové mapy jsou volně přístupné na internetu od května tohoto roku. Jak moc jejich domy ohrožuje velká voda, zjistí lidé na webu České asociace pojišťoven. Mapy se však po každé povodni aktualizují. Zapracovávají se tak do nich aktuální údaje. Pokud se tak nemovitost dostane z méně rizikové zóny do zóny vyšší, odborníci tvrdí, že to pojišťovny většinou řeší individuálně. Obvykle se podle nich nechá smlouva doběhnout podle starých pravidel, při obnovování se potom nastavuje podle pravidel nových, tedy přísnějších.

Pozor na podpojištění, radí odborníci

Pojištění se dělí na dvě části: pojištění nemovitosti a pojištění vybavení. Jde tedy i o dvě pojistné částky, jedna se týká nemovitosti a druhá  předmětů, které se v ní nacházejí. Především u té první potom může dojít k podpojištění. Znamená to například, že její majitel pojistil dům před patnácti lety za dva miliony korun a dnes by na výstavbu stejného domu musel vynaložit třeba milionů pět. Potom je třeba pojistnou smlouvu revidovat. Na revizi smlouvy je však třeba myslet i například při provedení stavební úpravy nebo dovybavení domácnosti.