Drábek: Nezaměstnanost poroste, bez práce bude až 9,6 procenta lidí

Praha – Nezaměstnanost v Česku letos ještě poroste. Zatímco teď je lidí bez práce něco málo přes půl milionu, koncem roku by jich mohlo být o 30 tisíc víc. Vyplývá z rozboru, který dal České televizi k dispozici ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Celková míra nezaměstnanosti se podle materiálu bude pohybovat v rozmezí 9,2 až 9,6 procenta. Byl by to nejhorší výsledek za posledních šest let.

Počet nezaměstnaných se podle ministerstva zvýší hlavně na podzim v souvislosti s koncem sezónních prací a nástupem absolventů škol na pracovní trh. Podle analytiků budou mít rostoucí nezaměstnanost na svědomí taky vládní škrty. Kromě stavebnictví a služeb tak bude propouštěním nejvíc zasažen také veřejný sektor.

Ze státní sféry by do konce roku měly odejít stovky lidí a ze stavebnictví to prý bude ještě víc. „V kategorii malých a středních firem to bude o kolapsech a o pádech firem. Odhadujeme někde mezi 10 až 15 procenty firem, které zmizí ze stavebního trhu,“ vypočítává prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí:

„Abychom nezaměstnanost udrželi na stávající úrovni tzn. vykryli proti sobě případné snižování vládních zakázek s růstem komerční ekonomiky, tak potřebujeme, aby ekonomika rostla někde mezi dvěma a třemi procenty.“

Příští rok by se situace na trhu práce zhoršit neměla. „Naše analýza předpokládá, že v příštím roce by měla ta celoroční míra nezaměstnanosti být někde mezi hodnotou 8,8 a 9,8 desetin procenta,“ uvedl Drábek. Jeho resort přitom počítá s tím, že ekonomice se bude dařit o něco lépe než letos.

Zatím s největší mírou nezaměstnanosti za posledních deset let se Česko potýkalo v únoru 2004. To bylo bez práce téměř 571 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti se vyšplhala na 10,9 procenta.

Registrovaná míra nezaměstnanosti
Zdroj: ČT24