Brusel chce v Evropě zavést cigarety beze jména a obrázků

Praha - Evropská komise hodlá sjednotit podobu krabiček všech cigaret. Podle Lidových novin mají zmizet názvy, loga i barvy výrobců. Černobílým obalům pak má vévodit varování, že kouření škodí zdraví. Označení výrobce se objeví - ale jenom v informačním, nikoli reklamním charakteru. Komise chce údajně návrh do konce roku předložit k veřejné diskuzi.

„Jednáme o tom, do konce roku bychom chtěli předložit návrh k veřejné diskuzi. V platnost by podobné opatření mohlo vstoupit zhruba do pěti let,“ uvedl pro noviny zdroj blízký Evropské komisi.

Podobné opatření nezavedla přes celosvětové tažení proti kouření dosud žádná země. Návrh na „vyblednutí“ cigaretových krabiček loni zamítl litevský parlament.

Tabákoví výrobci jsou proti Bruselu

Iniciativa Evropské komise tabákové výrobce logicky znepokojuje. Ředitelka vnějších vztahů Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová řekla, že firma nepodporuje opatření, která zabraňují běžné hospodářské soutěži nebo znemožňují kupovat tabákové výrobky dospělým spotřebitelům.

„Cílem je, aby tabákové výrobky byly co nejméně dostupné, například jen v lékárnách,“ prohlásil naopak poslanec ODS a bojovník proti kouření Boris Šťastný. Zdůraznil, že mnohdy atraktivní design cigaretových krabiček má přitáhnout zejména mladistvé: „U těch, kteří kouřit začínají, hraje image velkou roli, a proto je dobré ji potlačit.“

Navíc tabákové firmy poukazují i na to, že zhoršení identifikace cigaretových značek povede k posílení nelegálního obchodování s cigaretami. To již nyní tvoří podle odhadů firem zhruba deset procent celkového obratu na českém trhu. Identifikaci pravosti cigaret ale černobílé krabičky celníkům neztíží. „Důležitá je tabáková nálepka, ta tam zůstane,“ vysvětlil Jiří Barták, mluvčí Celní správy.