ČEZ si chce nechat za elektřinu pro dráhy zaplatit dvakrát

Praha – Energetická válka na železnici pokračuje. Včera jsme vás informovali o chystané žalobě Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na ČD Cargo, válka o energii ale hoří i na dalších frontách. Jak se podařilo České televizi zjistit, ČEZ se u soudu domáhá zaplacení zhruba 760 milionů korun, které mu dluží SŽDC. Pokud energetický gigant se svou žalobou uspěje, dostane za dodávky elektřiny pro železnici zaplaceno dvakrát. Loni uzavřel tříletý kontrakt na dodávky pro všechny dopravce se Správou železniční dopravní cesty. Letos ale začal na základě další smlouvy a za další peníze poskytovat proud přímo Českým drahám.

760 milionů chce ČEZ po SŽDC jako kompenzaci za proud, který fakticky nikdy nedodal. „Rozumíme těžké situaci na straně SŽDC, ale pro nás je to platná smlouva,“ řekl k tomu mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Jak se vlastně Správa železniční dopravní cesty do problémů dostala? V roce 2009 musel ČEZ podle zákona uzavřít smlouvu se správou, která následně posílala faktury Českým drahám a ČD Cargo. Letos je ale vše jinak. Od ledna do září ČEZ uzavřel smlouvu přímo s drahami a vyfakturoval jim 1,2 miliardy korun. Smlouva se správou ale zůstala v platnosti. „Odběr se snížil přibližně o 98 procent,“ uvedl mluvčí správy Tomáš Drvota.

Reportáž Jakuba Linky a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Podstata soudního sporu tak bude v tom, zda podle tříleté smlouvy měla nebo neměla SŽDC právo objednávku snížit. „My samozřejmě musíme postupovat v zájmu naší firmy. A my máme uzavřeny platné smlouvy a samozřejmě musíme trvat na dodržení těch smluv,“ zdůraznil Kříž.

ČEZ dal drahám vale

Kromě toho, že se ČEZ soudí se SŽDC, vypověděl také smlouvu Českým drahám. „České dráhy poptávaly elektřinu s možností smlouvu kdykoliv vypovědět - tedy tříměsíční výpovědní lhůta. Z toho důvodu jsme nemohli nakoupit elektřinu na celou dobu kontraktu, ale vždy jen na krátký čas dopředu. Od počátku bylo jasné, že pokud cena elektřiny na trzích vzroste, budeme muset smlouvu vypovědět,“ vysvětlil Kříž.

Dráhy proto nyní musely narychlo hledat nového dodavatele, od kterého budou odebírat elektřinu v posledních třech měsících letošního roku. Oslovily sedm firem a nakonec se rozhodly kývnout na nabídku E.ONu. „Čekáme, až vyprší lhůta pro odvolání, což bude 11. srpna. Pak podepíšeme smlouvu,“ informoval mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Roli v rozhodování o dodavateli hrála především nabídnutá cena.

Vlak
Zdroj: ČT24