Evropské firmy ožívají, přesto je válcuje Asie a USA

Praha – Evropská ekonomika se raduje z oživení. To začíná nabírat na obrátkách. Důkazem jsou výsledky velkých společností, jako je například Volkswagen, Siemens nebo Shell. Nejvíce růst táhne export. Přes úspěch ale radost kalí fakt, že je oživení v Evropě v porovnání s dalšími světovými centry, tedy se Spojenými státy nebo Asií, nesrovnatelně nižší.

Evropu táhne poptávka z Číny

Evropa těží především z ohromné čínské poptávky. Ku prospěchu je jí i slabé euro. Oboje potom nahrává exportérům a Evropa se po několika letech stává konkurenceschopnější. „Trh se stabilizoval. Světová ekonomika se zotavuje. Dvojitá recese nehrozí. Podobný růst jsme naposledy zaznamenali v roce 2008,“ tvrdí výkonný ředitel Siemensu Peter Löscher.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Na špičce se v letošním čtvrtletí ocitla německá automobilka Volkswagen. Ta navýšila svůj zisk o více než 400 procent. Její výsledek tak přesáhl 1,3 miliardy eur. Ve stejném období uspěla také největší chemická společnost světa BASF. Její šéf Jürgen Hambrecht ale varuje, že přílišná úsporná opatření mohou zastavit další růst. „Očekávám, že dále porosteme. Ohrozit by nás ale mohly třeba i vyšší ceny surovin. Na ty se teď musíme soustředit,“ uvedl.

V Evropě bude letos ještě lépe

Optimističtí jsou i analytici. Příjmy evropských firem se podle nich letos zvýší nejméně o čtvrtinu. Příští rok už to ale takhle veselé nebude. Výdělky by měly vzrůst o 10 až 15 procent.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek

„Evropské firmy těží především z oživení poptávky v zahraničí a také z úspory nákladů. Spořit nelze donekonečna. Na straně druhé tak bude záležet na poptávce v ostatních zemích.“

A právě to, jak budou ostatní země evropské zboží a služby poptávat, je nejisté. Čínská ekonomika v uplynulém čtvrtletí zpomalila na 10,3 procenta a brzdit začaly také Spojené státy.