Hypotéky s variabilní úrokovou sazbou zažívají boom

Praha - Hypoteční trh stále ovládají produkty s pevnou úrokovou sazbou. Podle průzkumu společnosti Factum Invenio by si je vybraly skoro tři čtvrtiny dotázaných. Velký růst ale zaznamenávají také hypotéky s variabilní úrokovou sazbou – tedy takovou, která se může v průběhu splácení změnit. Tento produkt klienty láká hlavně výrazně nižším úrokem oproti hypotékám s neměnnou sazbou.

Poměr těch, kteří by dali přednost jistotě za vyšší úrok oproti nezaručené nabídce nižších splátek, je podle společnosti Factum Invenio 73 procent ku 18 procentům. Z průzkumu vyplývá, že variabilní sazbu by častěji volili vysokoškoláci. „Jim je variabilní sazba určena, mají většinou vyšší příjem, který jim umožní mít dostatečnou rezervu pro případné navyšování splátek. Jistotu ohledně výše splátky pak preferují především rodiny středoškoláků,“ řekl Jan Sadil, šéf Hypoteční banky.

Hypotéky s variabilní sazbou teď zažívají boom. Za několik měsíců, co se na českém trhu rozšířila jejich nabídka, si vydobyly téměř sedmiprocentní podíl. A navíc jejich nízký úrok tlačí dolů i úroky v nabídce produktů s fixní sazbou. V červnu se tak průměrná sazba dostala poprvé po třech letech pod hranici pěti procent.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)