Vláda chce „sát“ peníze ze státních firem

Praha – Nová Nečasova vláda se zavázala k úsporám a teď hledá způsoby, jak jich dosáhnout. Na konkrétním plánu už pracuje ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Peníze navíc chce „vysát“ ze státních firem. Na jejich účtech leží údajně až osm miliard korun, dalších až deset miliard by mohlo do státního rozpočtu přitéct ze zisků státních podniků.

„Bude to znamenat změnu legislativy. Ale peníze na účtech některých firem teď v době nezbytných rozpočtových škrtů potřebujeme,“ uvedl Fuksa s tím, že se o jejich získání pokusí ještě letos.

Na to, aby mohla odčerpat zdroje státem vlastněných podniků, bude vláda potřebovat speciální zákon. Legálně totiž může získat peníze jen z akciových společností, jako je třeba energetický gigant ČEZ, a to formou dividend. Akciovka ale dosud není velká řada státních firem včetně těch „nejzajímavějších“, jako Česká pošta nebo Lesy ČR. První jmenovaný podnik má přitom v rezervách uloženo na tři čtvrtě miliardy a každoročně dosahuje zisků v řádu stamilionů korun. Lesy ČR mají na svých účtech nečinně uloženo dokonce pět miliard. Čekat na to, až se tyto firmy transformují na akciové společnosti, by ale trvalo roky, a to se Fuksovi nechce.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Odborníci ale upozorňují na dva klíčové body. Na prvním místě by se podle ekonoma Patria Finance Davida Marka musely v každém konkrétním případě vždy důkladně posuzovat firmy, z nichž by chtěl stát peníze odčerpat. Některé státní podniky se totiž na roli dojné krávy v době krize vyloženě nehodí. Například České aerolinie zápasí o přežití, České dráhy zase berou peníze na přepravu od státu i krajů.

Názory ekonomů

Aleš Michl, analytik, Raiffeisenbank

„Sáhnout na provozní výdaje všech ministerstev a každý ministr by měl ušetřit dvacet procent ze svého rozpočtu. Na investiční výdaje nesahat.“

Jan Bureš, hlavní ekonom, Poštovní spořitelna

„Zvážit, zdali by nebylo danou firmu lépe, dejme tomu, privatizovat a použít dané prostředky na nějaké strategické investice státu, například do důchodové reformy.“

Vláda by si podle Marka také měla být jista, že peníze využije lépe než podnik a že je pouze „neprojí“. O využití těchto zdrojů má přitom Fuksa jasno. Hodlá jimi spolufinancovat projekty, které z části hradí Evropská unie.

Se záměrem na prosazení speciálního zákona k odčerpání přebytků státních firem by vláda ve sněmovně neměla mít problém. Souhlasí s ním totiž i opoziční ČSSD. „Určitě jsme ochotni o tom mluvit, půjde ovšem také o využití peněz,“ vzkázal místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24