Stát musí krotit výdaje, nejvíce bude škrtat ministerstvo školství

Praha - Ministerstvo financí rozešle na ministerstva a další instituce napojené na státní rozpočet návrh opatření na snížení jejich výdajů. Vláda by měla dokument projednávat příští středu. Nejvíc musí škrtat ministerstvo školství. Stát musí omezit svoje výdaje kvůli očekávanému poklesu daňových příjmů. Výdaje státu mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší o 28,2 miliardy korun. „Není možné, aby Nečasova vláda skončila letošní rozpočet s větším deficitem, než jaký deklarovala Fischerova vláda. To by znamenalo totální ztrátu kreditu České republiky, a to já nemohu dopustit,“ říká ministr financí Kalousek. „Nic jiného než plošné škrty nám nyní nezbývá.“

Škrty se nebudou týkat mandatorních výdajů, tedy například výdajů na důchody nebo sociálních dávek. Nepocítí je tak důchodci, nezaměstnaní, osoby zdravotně postižené a lidé v hmotné nouzi.

Největší podíl úspor, celkem 10,2 miliardy, bude muset ušetřit celkem 14 ministerstev. Své provozní rozpočty budou muset snížit o 2,5 procenta. Nejvíce se bude muset škrtat na ministerstvu školství, kde bude do konce roku nutné ušetřit přes tři miliardy korun.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

„Zamysleli jsme se nad základními čísly a spíš jsme se z toho trošku vzpamatovávali. Přes víkend budeme muset přemýšlet a hledat možnosti a současně se poradit s kolegy resortními ministry,“ uvedl ministr školství Josef Dobeš.

Úspory jednotlivých ministerstev (v milionech korun):

Ministerstvo zahraničních věcí 155,8
Ministerstvo obrany 150,0 
Ministerstvo financí 398,7 
Ministerstvo práce a sociálních věcí 675,4 
Ministerstvo vnitra 1243,6 
Ministerstvo životního prostředí 101,3

Ministerstvo pro místní rozvoj 78,4 
Ministerstvo průmyslu a obchodu 214,6 
Ministerstvo dopravy 1511,1 
Ministerstvo zemědělství 1288,4 
Ministerstvo školství 3039,1 
Ministerstvo kultury 129,8 
Ministerstvo zdravotnictví 177,4 
Ministerstvo spravedlnosti 501,5


Výrazně omezit provozní výdaje bude muset i ministerstvo dopravy. Ušetřit by mělo zhruba 1,5 miliardy korun. Škrtat se bude zejména v provozních výdajích Ředitelství silnic a dálnic, které hospodaří s ročním rozpočtem dvě miliardy korun.

„Pan ministr Bárta zadal požadavek, že se provozní výdaje Ředitelství silnic a dálnic musí zkrátit o padesát procent. Bude se samozřejmě škrtat i v dalších organizacích,“ informuje mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Více než miliardu korun budou muset ušetřit ministerstvo zemědělství a ministerstvo vnitra. Zemědělci tak v podstatě přijdou o navýšení doplňkových národních plateb o 1,5 miliardy na celkem tři miliardy korun, které na sklonku loňského roku prosadila ve sněmovně levice.

Uskromnit se musí také prezident

Vedle ministerstev musí omezit výdaje další instituce. Například Kancelář prezidenta republiky bude muset oželet přes devět milionů korun, Ústavní soud 3,8 milionu korun a Akademie věd 128,7 milionu korun. Celkem budou muset organizace financované ze státního rozpočtu najít úspory v celkové výši 1,8 miliardy korun. O stejnou částku se mají snížit i výdaje na obsluhu státního dluhu, respektive všeobecnou pokladní správu.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24