Ruský plyn zřejmě prodraží vyšší clo

Moskva - Ruské ministerstvo financí navrhuje zvýšit daň na těžbu zemního plynu od příštího roku o 61 procent a usiluje o stanovení paušálního cla na vývoz ropných produktů od roku 2013, které má představovat 60 procent z cla na vývoz ropy. Uvedl to šéf daňového úřadu při ministerstvu financí Ilja Trunin. Zvýšení daně z těžby plynu by bylo první od roku 2005. Vyšší daň spolu s dalšími fiskálními opatřeními by v příštím roce měla přinést rozpočtu dalších 200 miliard rublů (129,7 miliardy korun).

Producenti plynu v Rusku v současnosti platí daň 147 rublů (zhruba 95 korun) za tisíc metrů krychlových. Daň z těžby plynu by mohla růst i v dalších letech. V roce 2012 o dalších šest procent a v roce 2013 o 5,4 procenta. Ministerstvo podle Trunina rovněž navrhuje desetiprocentní clo na vývoz mědi. Daň na nikl by pak měla záviset od vývoje ceny na trhu, začínala by na pěti procentech u tržní ceny nad 12 000 dolarů (237 000 korun) za tunu, napsala agentura Reuters.

O možném zvýšení daně na těžbu plynu o více než 60 procent se již minulý týden zmínil náměstek ministryně hospodářského rozvoje Andrej Klepač. Analytici však takovýto nárůst považovali za velmi nepravděpodobný vzhledem k vlivu Gazpromu na vládní rozhodnutí v plynárenském sektoru. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby.

Rozhovor s analytikem Jiřím Tylečkem (zdroj: ČT24)
Ruský státní monopol Gazprom
Zdroj: ČT24