Obchody nabízejí velikonoční vajíčka z „falešné čokolády“

Praha - Velikonoce jsou pro obchodníky druhým nejvýznamnějším svátkem, a tak už dlouho předem lákají zákazníky na zboží i nízké ceny. Ne všechny potraviny, které se objevují na pultech, jsou ale kvalitní a čerstvé. Například zajíci nebo vajíčka nejrůznějších velikostí bývají často místo z čokolády z náhražek, a některé z nich i škodí zdraví.

„Na SOS se obrátilo v posledních dnech mnoho spotřebitelů, kteří mají podezření, že velikonoční vajíčka, zajíci a další figurky prezentující se v obchodech jako čokoládové nejsou skutečně vyrobené z čokolády,“ uvedla mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Ivana Picková.

Rozlišit, z čeho je cukrovinka skutečně vyrobená, lze s jistotou v laboratoři. Napovědět by měl ale i popis na obale výrobku, který ovšem často chybí. Podle Sdružení obrany spotřebitelů pomůže zákazníkovi v orientaci také cena.

Náhražku volí výrobci právě místo dražších surovin. Kakao nahradí například karobovým práškem, místo kakaového másla použijí rostlinné tuky, které sice nejsou závadné, ale ze zdravotního pohledu ani vhodné.

Kromě čokolády by zákazníci měli věnovat zvýšenou pozornost i při nákupu vařených barvených vajec. Navzdory uvedené dlouhé spotřební lhůtě je jejich trvanlivost maximálně 5 až 10 dnů. Opatrnost se vyplatí také při výběru hrozinek, na kterých se mohou objevit plísně.