MMF: Evropa brzdí světovou ekonomiku

Peking – Mezinárodní měnový fond (MMF) zveřejnil nový odhad růstu globální ekonomiky na rok 2010. Předpověď zvýšil na 4,6 procenta z původních 4,2 procenta. Toho světová ekonomika dosáhne především díky růstu asijských ekonomik a posílení poptávky amerického soukromého sektoru. Podle dnešního prohlášení MMF globální ekonomika oživuje rychleji, než se čekalo, avšak dluhové problémy v Evropě zvyšují finanční rizika.

Evropa má na růst světové ekonomiky negativní dopad

Fond ale i varoval. Uvedl, že dluhové problémy v Evropě můžou narůstat a mít negativní dopad na světovou ekonomiku. Propad do recese ale podle fondu nehrozí nejméně následujících pět let.

MMF: Evropa brzdí světovou ekonomiku (zdroj: ČT24)

Mezinárodní měnový fond

„Rizika poklesu uprostřed obnovené finanční turbulence prudce stoupla. V této souvislosti nové odhady závisí na zavádění politik zaměřených na obnovení důvěry a stability, zvláště v eurozóně.“

V příštím roce má globální ekonomika vzrůst o 4,3 procenta, tedy stejně jako v dubnové předpovědi. Fond však snížil odhad pro Británii, Kanadu, eurozónu, rozvíjející se ekonomiky a Japonsko.

Eurozóně fond na letošek přiřkl jednoprocentní růst. Pro příští rok se však odhad MMF snížil o 0,2 procentního bodu na 1,3 procenta. V USA letos ekonomika vzroste o 3,3 procenta místo původních 3,1 procenta a příští rok růst zpomalí na 2,9 procenta.

Nejvyšší revizi směrem vzhůru fond uskutečnil u Brazílie. Pro letošní rok zvýšil výhled o 1,6 procentního bodu na 7,1 procenta. Naopak nejvíce si pohoršila Velká Británie. Té MMF na letošek snížil výhled na 1,2 procenta. Británie minulý měsíc představila plán na výrazné snížení rozpočtového deficitu v příštích pěti letech.

V Číně číhá mnoho strašáků

Ředitel Financial Partners Paul Ramscar

„Růst celkově zpomaluje. Podívejme se například, jak to teď vypadá v Číně. Ale na druhou stranu je vidět, že se zvyšuje důvěra investorů, takže to, že bychom se řítili do další recese, je nepravděpodobné.“

Čína patří mezi největší strašáky světových ekonomů. Země sice nedávno uvolnila kurz své měny, před další hrozbou ale před několika dny varoval bývalý ekonom MMF. Tvrdí, že se začíná tamní realitní trh hroutit. „Je to bublina a nedá se předpovědět, jak se odrazí v bankovním systému,“ řekl bývalý hlavní ekonom MMF Kenneth Rogoff.

Ceny nemovitostí v Číně začaly po dlouhém období dvouciferného růstu stagnovat. Přitom ještě nedávno přicházely zprávy o tom, že domy v některých čínských regionech, jako je Šanghaj nebo Peking, zdražily za rok zhruba o polovinu.

Střed a východ Evropy letos vyroste o jedno procento

Na země střední, východní a jihovýchodní Evropy se dnes zaměřili ve své prognóze zástupci Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická srovnání. Tomuto regionu tak dnes ve Vídni přiřkli na letošek jednoprocentní růst hrubého domácího produktu. V příštím roce by se měl zvednout na 2,5 procenta a v roce 2012 prý dosáhne růstu o 3,5 procenta. Česká republika pak podle institutu bude kopírovat průměr. Oživení bude naopak citelnější v zemích SNS a v Turecku. Pobaltí na tom bude hůře. Průměr čeká na střední Evropu a jihovýchod kontinentu.

Vídeňský institut pro mezinárodní ekonomická srovnání

„Jako následek krize by mohly země v průměru ztratit při procesu zotavování skoro jedno desetiletí.“

Oživení ekonomiky dosáhnou především exportem, který by měl dorovnat dopad úsporných balíčků. Nejnovější data ukazují návrat exportu na 80 až 90 procent jeho předkrizové úrovně. Nejúspěšnějším vyváženým artiklem regionu jsou automobily, energetické produkty či strojírenské výrobky. Také investice a spotřeba domácností by se v příštích dvou letech měly zotavit. Země s flexibilním kurzem a větším sektorem průmyslu budou na vzestupu světového obchodu profitovat víc.