Prodej aut v Česku roste a bude se ještě zlevňovat

Praha - Prodej osobních a lehkých užitkových aut od ledna do května letošního roku vzrostl o tři procenta na téměř 95 tisíc vozů. Poptávka po osobních vozech pak stoupla o 12,4 procenta na 90 tisíc aut, prodej užitkových vozů naopak klesl o 54 procent na šest tisíc vozidel. Vyplývá to z materiálů Svazu dovozců automobilů (SDA) před dnešní tiskovou konferencí. Podle SDA je nárůst prodeje osobních aut stále částečně pod vlivem změny zákona o dani z přidané hodnoty, která od loňského dubna nově umožňuje firmám odpočet daně i v této kategorii.

Nejprodávanějšími značkami byly Škoda a Volkswagen

Podle informací jednotlivých firem většina automobilových značek v létě v Česku zlevnila. Akční nabídky nebo slevy se sice pohybují v řádu desítek tisíc korun, ale mnohdy jsou nižší než v minulém roce. Nejlépe se mezi vozy do 3,5 tuny prodávala Škoda, té se podařilo udat téměř 30 tisíc automobilů. Škodovka prodala nejvíce modelů Škoda Octavia a Škoda Fabia. Na záda jí dýchá Ford a Volkswagen s odbytem zhruba osm tisíc osobních a lehkých užitkových vozů. Mezi nejprodávanějšími značkami zřejmě nejvíce zlevnila automobilka Hyundai. Dařilo se i modelu C'eed od automobilky Kia. Trhu i dál vévodily malé vozy, jejich podíl na trhu ale během dvou let klesl z 50 na 30 procent.

Ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek

„Na druhou stranu došlo k poklesu u malých užitkových automobilů, ale to je způsobeno deformací trhu, která byla v minulých letech, kdy u osobních automobilů do dubna minulého roku nebylo možné u firemních vozidel odečítat DPH.“

Za růst prodejů může také fakt, že se do Česka nedováželo tolik starých aut. Podíl aut, jejichž stáří přesáhlo deset let, byl však vyšší než v předchozích letech. „Není to v zájmu životního prostředí, bezpečnosti lidí, provozu, protože je statisticky prokázáno, že úmrtnost ve starších vozidlech je vyšší než v novějších vozech,“ dodává Šípek.

Registrace nákladních aut naopak klesly o 6,4 procenta na málo přes dva tisíce vozidel. Nejprodávanější byly DAF, MAN a Mercedes Benz. Prodej autobusů se zvýšil o pět procent na 291 vozidel. Nejvíce prodaly shodně značky Irisbus a SOR. Prodej motocyklů se také snížil, a to o 15 procent na tisíc strojů.

Češi čekejte, auta budou ještě zlevňovat

Podle analytika Broker Consulting Jana Šimka je automobilový trh přesycený. „V současné době lze zájemcům o koupi nového auta doporučit: kdo si počká, ten se dočká. Není vyloučeno, že ekonomika zažije druhou vlnu krize a ceny aut se dostanou výrazně níže než v současnosti,“ uvedl. Podle části odborníků ale auta již příliš zlevňovat nebudou, protože marže prodejců jsou na hranici pro přežití. V červnu podle tajemníka svazu Pavla Tunkla rostly prodeje ve všech kategoriích. „Pokud bude pokračovat současný trend, mohli bychom se za letošní rok dostat ke 200 tisícům prodaných osobních a lehkých užitkových automobilů,“ uvedl.

Prázdný autobus
Zdroj: ČT24