Ekologové bijí na poplach, stát chce zmírnit ochranu přírody

Praha – Ministerstvo průmyslu a obchodu by rádo ulevilo českým firmám. Proto připravilo téměř stovku různých návrhů na změny v zákonech na ochranu přírody, píší Hospodářské noviny. České firmy jsou prý totiž mnohem více škrcené ekologickými předpisy než jejich zahraniční konkurenti. Nově by se tak mohly například zmírnit stropy emisí pro velké znečišťovatele. Ekologové už ale bijí na poplach. V ohrožení je podle nich nejen příroda, ale i zdraví lidí.

Podnikatelé prý ušetří devět miliard ročně

Cílem ministerstva je vyrovnat povinnosti českých firem s povinnostmi těch zahraničních. Proto by se měla pro firmy, které chtějí na svých pozemcích stavět nebo těžit, zrušit povinnost žádat úřady o povolení ke kácení stromů. Dokonce by se měly překreslit hranice některých chráněných území ve prospěch těžařů. Zástupci ministerstva věří, že by návrhy mohly podnikům ušetřit téměř devět miliard korun ročně.

Návrhy na změny v ochraně přírody (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Vladimír Tošovský

„Podstatou je, aby pro podnikatele v Česku neplatila přísnější pravidla, než mají podnikatelé v Německu, Nizozemsku či Rakousku.“

Změny by ale podle ekologů mohly obrátit pozitivní trend snižování ekologického znečištění. Třeba v případě volnějších pravidel pro vypouštění škodlivin do ovzduší mluví dokonce o ohrožení zdraví celé skupiny lidí. „Pokud by to prošlo, tak zejména na Ostravsku by se zvýšil počet nemocí dýchacích cest. Tyto důsledky by se přitom projevily až po mnoha letech,“ tvrdí Radim Šrám z Akademie věd ČR.

Návrhy bude do prosince hodnotit meziresortní komise, pak ho teprve dostane na stůl nová vláda. Až příští rok tak bude jasné, jak připravované změny dopadnou.