Moravští vinaři bodují na mezinárodních soutěžích

Prešov - Moravští vinaři získali tři ze sedmi titulů šampiona na letošní mezinárodní soutěži vín ve slovenském Prešově. Do České republiky putuje také jednašedesát zlatých medailí. Úspěšnost českých vín na mezinárodních soutěžích roste. Do Prešova přijeli zástupci patnácti zemí světa. Češi uspěli v konkurenci vinařů z Argentiny, Portugalska, Itálie nebo Španělska.

Titul šampiona obdrží víno s nejvyšším bodovým průměrem, které získá zároveň i zlatou medaili v každé kategorii. Letos takový úspěch slavily Templářské sklepy za sekt Sang Real rosé demi sec, Jan Čech z Tvrdonic na Břeclavsku za ledové víno odrůdy Sauvignon a Vinařsví Kovasc za Chardonnay výběr z hroznů.

Druhé nejvyšší ocenění - velké zlaté medaile - putují na Moravu čtyři z dvanácti udělených. „Česká republika se tak stala nejúspěšnější zemí jak ve všech oceněních, tak i v celkovém počtu medailí,“ podotkl Marek Babisz z Národního vinařského centa.

Reportáž Barbory Halbgebauerové (zdroj: ČT24)

Moravská vína v zahraničí často vedou

Soutěž Muvina se letos konala pod patronátem mezinárodní organizace pro révu a víno. To ji řadí po bok prestižních světových soutěží. Moravská vína se na zahraničních přehlídkách prosazují stále častěji. Zatím největšího úspěchu dosáhla minulý rok firma Vinselekt Michlovský, její Pálava se jako první v historii českého a moravského vinohradnictví stala absolutním šampionem.