Kvůli Bear Stearns představil Fed další injekci pro finanční trhy

Washington - Po sérii nouzových opatření z minulých týdnů schválili představitelé centrální banky Spojených států (Fed) v noci na dnešek nový balíček opatření, která mají zastavit šířící se krizi na finančních trzích. Jeho součástí jsou přitom kroky, které Fed využil naposledy během Velké hospodářské krize ve 30. letech.

S okamžitou platností banka snížila výši úroků pro přímé úvěry bankám ze současných 3,5 na 3,25 procenta, tedy na hodnotu jen o čtvrt procentního bodu vyšší než je současná základní mezibankovní úroková sazba. Očekává se přitom, že na úterním řádném zasedání sníží činitelé banky diskontní sazbu o další jeden procentní bod, což by bylo v moderní historii USA vůbec nejvíce.

Na základě nově založeného programu si budou moci od Fedu za diskontní sazbu půjčovat nejen komerční banky, ale také další finanční ústavy. Jde o takzvané primární dealery, což jsou zejména firmy z Wall Street, které obchodují na finančních trzích. Rozšířena byla také doba splatnosti těchto půjček ze 30 dní na trojnásobek. Nový úvěrový program bude otevřen nejméně šest měsíců.

K výjimečným krokům se Fed uchýlil kvůli problémům banky Bear Stearns, která se v pátek s centrální bankou a bankou JPMorgan Chase dohodla na nouzovém financování. JPMorgan Chase oznámila, že koupí Bear Stearns za 236 milionů dolarů. To znamená, že za každou akcii zaplatí pouhé dva dolary. Ještě loni v lednu se přitom akcie banky prodávaly za
rekordních 171 dolarů na akcii. Fed podpoří transakci tím, že bude financovat méně likvidní aktiva Bear Stearns v hodnotě až 30 miliard dolarů.

Nový balíček opatření v boji proti dopadům a šíření finanční krize ale podle analytiků nebude posledním krokem Fedu v této otázce. „Dá se předpokládat, že nás nyní čeká další razantní snížení úrokových sazeb. Americká centrální banka je sníží minimálně o další jeden procentní bod,“ předpověděl budoucí vývoj analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Pravděpodobnost dalších kroků Fedu výrazně zvyšují rovněž poslední údaje o vývoji průmyslové výroby ve Spojených státech. Výkon výrobních závodů podle údajů Fedu v únoru klesl o půl procenta. Využití výrobních kapacit se snížilo na 80,9 procenta z lednových 81,5 procenta. Údaj za únor je zároveň nejhorší od listopadu 2005.

Zásah Fedu je dalším ze série kroků, kterými se snaží bojovat proti prohlubující se krizi na finančních trzích. Tu odstartovala loňská krize amerického hypotečního trhu. Kromě snižování úroků Fed v koordinaci s některými dalšími centrálními bankami nadále uvolňuje na peněžní trhy zvýšená množství krátkodobých úvěrů.