Slovensko získá úvěr na stavbu dálnice

Bratislava – Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) schválila úvěr 250 milionů eur na financování výstavby úseků dálnice D1 od severoslovenské obce Dubná Skala směrem na Košice, a to prostřednictvím projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP projekty). Dnes o tom informoval mluvčí slovenského ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič. Pro finanční uzavření projektu se ale ještě čeká na vyjádření Evropské investiční banky (EIB).

Výstavba, provoz a údržba několika úseků dálnice D1 má podle posledních propočtů ministerstva dopravy přijít na 9,13 miliardy eur a Slovensko bude tuto částku splácet třicet let. Kromě EBRD a EIB finance poskytnou i komerční banky. Silnici v délce 75 kilometrů, částečně ve složitém terénu, má postavit konsorcium pod vedením francouzské skupiny Bouygues.

Finanční krytí projektu se už několikrát odložilo, důvodem byl nedostatek volných zdrojů v bankách nebo chybějící souhlas Bruselu s půjčkou EIB. Evropská komise si ještě vyžádala další zmírňující opatření stavby na přírodu. Ochranáři totiž kritizovali, že projekt zasahuje do přírodních rezervací.

„Evropská komise si nechala vypracovat nezávislý enviro-audit, který je nutný pro definitivní vyjádření EIB ke spolufinancování tohoto projektu. EIB v případě úspěšného završení projektu přispěje částkou jedné miliardy eur,“ uvedl ministr dopravy Lubomír Vážny. Ministerstvo dnes zopakovalo, že otázka financování by se měla uzavřít do konce tohoto týdne.

Podle některých je výstavba předražená

PPP projekty na Slovensku v posledních dnech kritizovali ekonomičtí analytici, opozice i média. Výstavba silnic tímto způsobem je podle nich předražená a stát by výstavbu údajně dokázal financovat za výhodnějších podmínek. Výhrady se vystupňovaly po tom, co slovenský týdeník Trend nedávno napsal, že podle prvních odhadů měl stát za úseky dálnice D1 zaplatit 7,8 miliardy eur, postupně se ale cena zvýšila o více než miliardu eur.

  • Slovenské dálnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1603/160204.jpg
  • Týdeník Trend autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1603/160210.jpg