Zaměstnanci Opelu v Belgii stávkují, 3,5 milionu korun odstupného jim nestačí

Antverpy – Zaměstnancům belgické továrny Opelu se nelíbí výše odstupného a svou nespokojenost dávají najevo stávkou. Vedení automobilky se včera s odbory dohodlo na odstupném až 3,5 milionu korun na osobu. Pracovníkům se to ale zdá málo. Opel se chce z Belgie stáhnout do konce letošního roku. Antverpská divize v současnosti zaměstnává 2 600 lidí.

Odbory se s vedením dohodly, zaměstnanci spokojení nejsou

Zaměstnanci továrny německé automobilky Opel v belgických Antverpách dnes přerušili práci na protest proti plánům na uzavření závodu. Odborový svaz CSC se v pondělí v zásadě dohodl s vedením podniku na sociálních podmínkách ukončení výroby v továrně. Dohoda však ještě vyžaduje souhlas zaměstnanců. Pracovníci však považují 144 tisíc eur na osobu, tedy 3,6 milionu korun, za příliš nízké odstupné.

Stanovisko evropského fóra zaměstnanců Opelu:

„Existuje shoda ohledně podmínek předčasných odchodů do důchodu, ale rozpor ohledně výše odstupného. Sociální plán ještě není úplně dojednán.“

Automobilka Opel se hodlá z Belgie stáhnout nejpozději do konce letošního roku. Továrna v Antverpách zaměstnává zhruba 2 600 lidí. Opel plánuje pro továrnu ještě do konce září hledat nového investora. Pokud se neobjeví žádný zájemce, bude závod do konce roku uzavřen.

Restrukturalizace Opelu sebere místo 8 300 lidem

Americká mateřská společnost General Motors oznámila záměr uzavřít antverpskou továrnu Opelu v rámci restrukturalizace již v lednu. GM původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama. Restrukturalizace povede k zániku celkem 8 300 pracovních míst, v celé Evropě Opel zaměstnává téměř 50 tisíc lidí.