OP Prostějov propustí v dubnu na 150 zaměstnanců

Prostějov - Oděvní podnik Prostějov v dubnu podle místního úřadu práce propustí zhruba 150 zaměstnanců. Pracovníci závodu v Prostějově, který je od ledna v úpadku, zažili poslední masivní propouštění před rokem. Výpověď tehdy dostaly zhruba dvě stovky lidí. Podnik má nyní asi 1 500 pracovníků, dalších 300 je na mateřské či rodičovské dovolené. O dubnovém propouštění informuje dnešní Prostějovský deník.

Během dneška a úterý budou propuštěné zaměstnance přijímat do evidence uchazečů o zaměstnání pracovníci úřadu práce přímo v prostorách OP. „Zřídíme tam odloučené pracoviště úřadu práce,“ uvedl Adolf Tomandl, mluvčí úřadu práce. Někteří pracovníci dostali výpověď minulý týden, uvedl deník.

„Pracovníci mají výpověď ke konci března. Dostávali je v průběhu celého března s tím, že ke konci měsíce činí jejich počet zhruba 150,“ prohlásil mluvčí OP Karel Samec. Doplnil, že v zeštíhlování počtu zaměstnanců OP bude muset pokračovat. Konkrétní čísla ale zatím nejsou známa. Podle předsedkyně podnikového výboru odborového svazu OP Heleny Vyroubalové propuštění dostávají pětiměsíční odstupné: „V tom mají dvouměsíční výpovědní lhůtu plus tříměsíční odstupné.“

OP dluží věřitelům asi 1,6 miliardy korun

V současnosti dluží oděvní podnik věřitelům zhruba 1,6 miliardy korun. Soud společnosti povolil začátkem března reorganizaci, vedení firmy ale od plánu jej předložit odstoupilo, neboť nesehnalo peníze na provoz. Na základě toho soud rozhodl, že osloví další subjekty včetně věřitelů OP, zda nechtějí předložit vlastní návrh na reorganizaci firmy. O dalším osudu podniku a dalším postupu se rozhodne na schůzi věřitelů, která se má konat za měsíc.

V úterý předběžný věřitelský výbor schválil návrhy managementu týkající se provozních výdajů firmy. „To by mělo umožnit další pokračování výroby minimálně do konání jednání věřitelů 26. dubna,“ prohlásil mediální zástupce podniku Karel Samec. Jedná se zejména o možnost využití inkas z prodeje zboží a plateb od zákazníků pro financování současných zakázek ve výrobě. Výroba v podniku zatím stále pokračuje, zakázky má podnik zajištěny do konce dubna.

Oděvní podnik Prostějov bude snižovat počet zaměstnanců.
Zdroj: ČT24