Českou mincovnu kupuje česko-švýcarská společnost Monetica

Jablonec nad Nisou - Českou mincovnu v Jablonci nad Nisou, která razí české koruny, podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) kupuje od Jablonex Group česko-švýcarská společnost Monetica. Podle zdrojů, které si nepřejí být jmenovány, dostanou majitelé za mincovnu necelých 300 milionů korun, píše deník.

„Dohoda je podepsaná, v těchto dnech dochází k vypořádání transakce,“ řekl MfD mediální zástupce firmy Monetica Vladimír Bystrov. Částku nechtěl potvrdit.

Monetica vznikla podle obchodního rejstříku letos v lednu. V jejím představenstvu sedí český podnikatel Karel Zoubek, který je většinovým akcionářem firmy, potvrdil Bystrov. Menšinovým akcionářem firmy je švýcarská společnost Amera, která patří mezi hlavní evropské výrobce mincí. V představenstvu Monetiky jsou dále i Zoubkův syn David a Daniel Sheffer z Německa, píše MfD.

Česká mincovna byla v rámci skupiny Jablonex Group nejdynamičtěji se rozvíjející částí. Zatímco bižuterní výroba bojovala s asijskou konkurencí a její obrat klesal, tržby České mincovny rostly. Loni stouply rekordně, o více než třetinu na 620 milionů korun, a hospodaření skončilo ziskem 65 milionů korun, což je zhruba o pět milionů více než v roce 2008.

Jablonex Group patřil ještě v roce 2008 k největším výrobcům bižuterie na světě. Majitelé se ale rozcházeli v názoru, jak skupinu vést v boji se silnou korunou a asijskou konkurencí, a tak se rozhodli podnik prodat. Výrobu, o kterou nebyl zájem, postupně ukončili a zaměstnanci dostali výpověď. Prázdné areály jsou na prodej. V provozu zůstaly ještě závody bývalé Ornely v Zásadě a Desné se zhruba 900 pracovníky. Oba závody koupila a už loni v listopadu převzala sklářská skupina Preciosa Ludvíka Karla. Podle nepotvrzených informací za ně zaplatila přes 200 milionů korun.