Stávka v British Airways vyvolala chaos mezi cestujícími

Londýn – Palubní personál aerolinek British Airways je ve třídenní stávce. Mezi desetitisíci cestujícími panuje chaos. Odbory ke stávce přistoupily po krachu pátečních jednání s vedením firmy. Nelíbí se jim plány na úsporná opatření, hlavně zmrazení mezd a propuštění až 1700 zaměstnanců. Aerolinky mají náhradní letový řád. Chtějí přepravit alespoň šedesát procent cestujících. Zruší i některé lety mezi Londýnem a Prahou.

Letecká společnost si najala letadla od konkurenčních aerolinií, zapojila do práce dobrovolníky z jiných pozic vlastního personálu a některým cestujícím zajistila jiné náhradní spoje než letecké. Společnost uvedla, že chce během prvních dvou dnů stávky odbavit denně až 49 tisíc cestujících. Průměr pro normální březnový víkend je přitom 75 tisíc za den. Část cestujících převezou z Londýna na evropský kontinent vlaky Eurostar a spojení mezi Londýnem a Skotskem zajistí železnice Virgin. Předpokládá se, že tyto spoje budou přeplněné.

Druhá stávka se plánuje na 27. března

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Generální ředitel společnosti Willie Walsh se cestujícím omluvil prostřednictvím internetového portálu YouTube. Druhá stávka je plánovaná na čtyři dny od 27. března. Aerolinky British Airways kvůli dopadům stávky palubního personálu zruší další dva úterní a středeční lety mezi Prahou a Londýnem. Počet zrušených letů na trase Praha-Londýn od dneška do středy se tak zvýšil na deset. Společnost také varuje, že provoz bude narušený ještě několik dnů po nynějším třídenním protestu kvůli lavinovitému efektu.

České zastoupení British Airways doporučuje cestujícím sledovat aktuální informace na stránkách www.ba.com. „Je možné, že i některé lety - v tuto chvíli uváděné jako zrušené - budou nakonec uskutečněny. Máme totiž zprávy, že v období stávky nastoupí do zaměstnání více členů palubního personálu, než jsme očekávali,“ poznamenalo dříve české zastoupení.

Aerolinky přišly kvůli stornovaným letenkám už o 25 milionů liber

Analytici odhadují, že British Airways kvůli stornovaným letenkám přišly již o pětadvacet milionů liber. Vedle finančních škod je protest nepříjemností i pro vládnoucí labouristy, protože se v Británii blíží volby.

Odboráři bojují stávkou proti úsporným opatřením, která mají vlajkovému přepravci ušetřit desítky milionů liber a zajistit přežití společnosti v době slabé poptávky a zvýšené konkurence.

British Airways
Zdroj: ČT24