Británie zavede daň pro nejbohatší

Londýn – Velká Británie zavede v dubnu daň pro nejbohatší lidi, a to hned ve výši padesáti procent. Na tamní trh ale dopadá již dnes. Největší firmy vyplácejí bonusy s předstihem a někteří bankéři zvažují, jestli Londýn raději neopustit. Znalci varují, že Londýn může brzy přijít o svou konkurenceschopnost. Bude totiž finančním centrem s největším zdaněním na světě. Polovinu příjmu odevzdají od příštího měsíce všichni ti, kteří si vydělají víc než 150 tisíc liber ročně.

Ian Hopkinson ze společnosti KPMG:

„Každý s příjmy půl milionu liber a víc na tom bude v Londýně určitě hůř než v dalších devíti finančních center na světě.“

Pověst Londýna jako jednoho z nejvýznamnějších finančních trhů by tak mohla utrpět. Firmy zřejmě budou muset platit ještě víc, aby nalákaly nové talenty a špičky v oboru. Pro ty ale může být padesáti procentní zdanění příjmů důvodem k tomu, aby se z Londýna odstěhovali. Ti, kteří dokáží být mobilní a dělat byznys někde jinde, určitě stěhování zvažují, dodává Hopkinson.

Reportáž Pavly Hejlové (zdroj: ČT24)

Příchod do Londýna si teď řada podniků kvůli vysokým nákladům na zaměstnance bude rozmýšlet důkladněji. Opatření má pomoci britské ekonomice vzchopit se z recese. Podle některých ale státu o moc víc peněz nepřinese právě kvůli odlivu byznysu z města.

Ekonom Grame Leach:

„Předpokládáme, že to přinese jen málo a nebo vůbec žádné peníze. A na příští vládu budeme naléhat, aby navýšení zrušila hned, jak to bude možné.“

Například v Německu je zdanění s nejvyšší sazbou 45 procent pro příjmy nad 250 tisíc eur ročně. V Rakousku nejbohatší platí padesátiprocentní daň, pokud vydělají víc než 60 tisíc eur za rok.

  • Manažeři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1501/150079.jpg
  • Finanční centrum v Londýně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1501/150077.jpg