Česko je největším výrobcem aut na obyvatele v Evropě

Bratislava - Česká republika předstihla Slovensko v produkci automobilů v přepočtu na jednoho obyvatele. Výroba aut na Slovensku klesla v loňském roce téměř o pětinu na 463 140 vozů. Uvedl to slovenský deník Pravda. Za poklesem slovenské výroby stál především téměř poloviční propad produkce bratislavského závodu německé automobilky Volkswagen. Největším producentem motorových vozidel v Evropské unii zůstalo Německo.

„V Bratislavě se vyrábí nejkvalitnější auta, ale v těžkých časech lidé ztratili zájem o luxus. Továrna se rovněž připravuje na výrobu nových modelů, což také ovlivnilo objem výroby,“ řekl prezident slovenského Sdružení automobilového průmyslu Jozef Uhrík. Z výrobních linek závodu loni sjelo pouze necelých 106 000 vozů, nejméně od roku 1997, napsal deník Pravda.

Volkswagen se na Slovensku soustředí na výrobu sportovně-užitkových vozidel Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne a Audi Q7. K těm se v příštím roce připojí rodinný model s označením Up!.

Největším výrobcem aut na Slovensku se loni stal francouzský PSA Peugeot Citroën s produkcí 207 128 vozů. Závod jihokorejské automobilky Kia Motors u Žiliny vyrobil 150 015 vozů. Automobilky patří společně s elektrotechnickým průmyslem k tahounům slovenské ekonomiky.

Výroba motorových vozidel v Česku loni podle českého Sdružení automobilového průmyslu vzrostla o 2,85 procenta na rekordních 975 111 vozů. Největší část tvořily osobní vozy. Jejich produkce se zvýšila o 3,2 procenta na 970 410 vozů, což je nejvíce v historii.

Největším producentem motorových vozidel v Evropské unii zůstalo Německo, kde se výroba snížila o 14 procent na 5,2 milionu vozů. Česká republika obsadila podle ACEA pátou příčku. Českým výrobcům osobních automobilů loni značně pomohla protikrizová opatření zavedená v roce 2009 řadou zemí Evropské unie. Výroba osobních aut v Česku se za posledních pět let více než zdvojnásobila.

Porsche
Zdroj: ČT24