Poslanci chtějí nižší administrativní zátěž pro podnikatele

Praha - Vládní návrh zákona, který má snížit administrativní zátěž podnikatelů, se dnes dočkal podpory od Poslanecké sněmovny. Návrh například ruší povinnost České obchodní inspekce kontrolovat dodržování hygienických předpisů v obchodech a restauracích, protože stejnou pravomoc vykonává již hygienická služba. Návrhem se nyní bude zabývat sněmovní hospodářský výbor. Poslanci mu zkrátili lhůtu k projednání na pouhé čtyři dny.

Návrh by měl podnikatelům podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky ušetřit ve srovnání s rokem 2005 až pětinu nákladů, tedy asi 1,3 miliardy korun ročně. „Každý krok, který usnadní život českým podnikatelům, je samozřejmě dobrý a je ve shodě s požadavky a potřebami sociálních partnerů,“ uvedl již dříve k návrhu premiér Jan Fischer.

Navíc by živnostníci nemuseli živnostenskému úřadu oznamovat ani přerušení své činnosti. Novela by rovněž měla dát obchodníkům větší volnost při označování zboží například názvem, rozměry nebo vahou. Obchod s elektřinou a plynem by podle novely nadále podléhal pouze licenci podle energetického zákona a zároveň nevyžadoval oprávnění k výkonu živnosti.

Součástí novely je také úprava definice spotřebitele tak, aby odpovídala současnému evropskému spotřebitelskému právu. Má být definován jako fyzická osoba jednající za účelem, který nesouvisí s jejím podnikáním nebo povoláním.