Fórum Zlaté koruny udá Česku směr z krize ven

Praha – Najít východisko z krize, vzít si poučení ze situace Řecka a Finska, zemí, které dnes stojí na opačných pólech ekonomického vývoje a jsou pro nás na jedné straně varováním a na druhé straně poučením, jak dál - tak ambiciózní cíle si klade již VI. Mezinárodní ekonomické fórum Zlaté koruny, které se pod záštitou premiéra Jana Fischera koná dnes v TOP HOTELU v Praze.

Fórum probere krach veřejných financí, nezaměstnanost i vzdělávání

Jednání zahájí blok nazvaný „Čeká nás krach veřejných financí?“, který otevře ekonom Jan Švejnar. O měnové politice promluví člen bankovní rady ČNB Robert Holman a čerstvou zprávu o výhledech ekonomiky nových členských států EU přinese Kaspar Richter, hlavní ekonom Světové banky. Značná pozornost bude věnována i Řecku. Přednáška o stavu jeho veřejných financích nese příznačný název „Novodobá tragédie“.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Dalším značným problémem současnosti je nezaměstnanost, právě tou se bude zabývat v dalším bloku fóra ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Téma pracovních sil se poté volně přelije do poslední diskusní části Zlaté koruny, která představí možnosti vzdělanosti jako cesty k ekonomické prosperitě. Vystoupení Markku Markkuly, poradce Aalto University v Helsinkách a předsedy Finského centra pro rozvoj informační společnosti, by nám mohlo dát návod, jak lépe propojit školství, vědu a výzkum s ekonomikou.

Fórum plné odborníků

Celé mimořádně ambiciózní fórum je protkáno příspěvky osobností, jako jsou rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls, ekonom a bývalý premiér Miloš Zeman, předseda Hospodářské komory Petr Kužel a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Do diskuse taktéž přispěje celá řada předních ekonomů, představitelů průmyslu a veřejné sféry.

Zájemci mohou fórum ovlivnit svými příspěvky do diskuse na Facebooku, která k ekonomickému fóru probíhá. Odtud totiž vzejdou dotazy k účastníkům Zlaté koruny. Všechny výstupy bude možné zpětně zhlédnout i přímo na stránkách fóra.