Izraelský výrobce léčiv investuje v Opavě 100 milionů dolarů

Jeruzalém/Praha - Do Česka míří další velká investice. Izraelský výrobce léčiv Teva Pharmaceutical Industries Ltd. investuje do svého závodu Ivax Pharmaceuticals v Opavě 100 milionů amerických dolarů (více než 1,6 miliardy Kč). Pro opavskou továrnu to bude znamenat zdvojnásobení produkce léčiv a vytvoření přibližně 400 nových pracovních míst. Řekl to dnes premiér Mirek Topolánek po jednání se svým izraelským protějškem Ehudem Olmertem v Jeruzalémě. Bude se jednat o dosud největší investici směřující z Izraele do České republiky.

Dnes Ivax v Opavě zaměstnává na 1100 lidí. Nová investice by měla posílit hlavně výrobu generik, tedy kopií léků, které vyvinul jiný koncern a kterým vypršela patentová ochrana.

Teva získala českou firmu v roce 2005 díky akvizici americké společnosti Ivax. Tento krok jí zajistil místo mezi deseti největšími farmaceutickými společnostmi na světě. Loni dosáhla Teva čistého zisku bezmála dvě miliardy dolarů.

Tuzemská farmaceutická jednička Zentiva, která se rovněž zaměřuje na výrobu generik, se konkurence neobává. Investovaná suma podle generálního ředitele Zentivy Jiřího Michala není zásadní. Do výroby v Česku investuje Zentiva půl miliardy korun, celkové investice jsou ročně okolo 1,5 miliardy.