Inflace v únoru klesla na 0,6 procenta

Praha – Inflace se v Česku stále drží při zemi. V únoru meziroční růst spotřebitelských cen podle údajů Českého statistického úřadu zpomalil na 0,6 procenta z lednových 0,7 procenta. Na vyšší hodnoty přepsali prodejci cenovky hlavně u potravin a podražila také kultura a rekreace. Naopak o něco levnější byly automobily a oblečení.

„Inflace není a tento rok pravděpodobně nebude problémem,“ komentoval čerstvá data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Míra růstu spotřebitelských cen se podle něj vrátí nad dvouprocentní inflační cíl České národní banky až koncem letošního roku. „Nebýt administrativních změn, na které by měnová politika neměla reagovat, tak by se letos na inflační cíl pravděpodobně nevrátila,“ dodal.

Z pohledu ČNB jsou dnešní data podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa rozhodně příznivou zprávou. „Domníváme se, že klíčová úroková sazba ČNB je na svém dně a zůstane na úrovni jednoho procenta i během první poloviny letošního roku,“ uvedl.

V meziročním srovnání ovlivnily zpomalení růstu hlavně pohonné hmoty, kde výrazný růst o 28,1 procenta v lednu snížil na 21,8 procenta v únoru. Vyšší meziroční růsty cen pohonných hmot než v lednu a únoru byly naposledy v červenci, respektive září 2000. Naopak růstem cen stály hlavně ceny bydlení. Čisté nájemné v únoru meziročně vzrostlo o 11,7 procenta, z toho regulované nájemné stouplo o 19,7 a tržní o 1,8 procenta. Ve srovnání s lednem byly vyšší hlavně ceny potravin. Mohla za to především dražší zelenina, cukr nebo pekárenské výrobky.