Senát zamítl novelu o zdanění benefitů

Praha - Senát dnes podle očekávání hlasy pravicových zákonodárců zamítl novelu, která má pod nátlakem odborů snížit zdanění zaměstnaneckých výhod na loňskou úroveň. Novela se vrací do sněmovny, která může senátní veto přehlasovat. Levicovým poslancům, kteří novelu pod hrozbou stávky v dopravě podpořili při minulém jednání ve sněmovně, by měly pomoci hlasy lidovců.

Pro vrácení zákona do Poslanecké sněmovny hlasovalo 45 senátorů, pro schválení zákona a jeho odeslání k podpisu prezidentovi zvedlo ruce jen 30 zákonodárců. Z lidoveckých senátorů, jejichž strana podmínila své hlasy pro novelu odvoláním stávky, proti novele hlasoval jen nestraník Václav Koukal.

Důvodem odmítavého postoje většiny senátorů byl mimo jiné nesouhlas s postupem odborů v dopravě, které kvůli prosazení novely hrozily stávkou a nevylučují ji ani nyní. „Vyhrožování stávkou je lepší taktika než stávkovat. Jejich postup udržuje společnost v nejistotě,“ zlobil se například senátor Jaroslav Kubera (ODS). „Mělo by se to projednat v klidu po volbách. Takhle je to špatné, navíc v procesu legislativní nouze,“ podtrhl jeho kolega Tomáš Julínek (ODS).

Levice naopak argumentuje tím, že zvýšení zdanění zaměstnaneckých výhod prošlo jen nedopatřením, a proto je nutné ho co nejdříve odstranit. „Na podzim ve sněmovně ani v prosinci v Senátu nebyla předmětem jednání. Přistoupili jsme k tomu jako k technické, harmonizační novele,“ uvedl senátor za ČSSD Milan Štěch.

A co bude s novelou dál?

Předseda Senátu Přemysl Sobotka po jednání zdůraznil, že nemíní odeslání novely zpět do sněmovny nijak zdržovat. Nejbližší schůze, na které by se dolní komora mohla pokusit přehlasovat senátorské veto, začne už příští týden. Pokud novela ve sněmovně znovu uspěje, poputuje k podpisu prezidentovi. Ten ale naznačil, že ji nepodepíše. Poslanci by tak museli o zdanění benefitů rozhodovat potřetí. Jak definitivně odborářská válka o benefity skončí, by mělo být jasné v polovině dubna.

Poslanci měli při rozhodování o benefitech chybné podklady

Kromě toho, že zákon Senátem neprošel, se dnes také ukázalo, že změna v DPH kvůli benefitům zatíží rozpočet mnohem více, než se čekalo. Podle Mladé fronty Dnes se poslanci o nových daních u zaměstnaneckých výhod rozhodovali na základě špatných čísel. Zkreslené údaje o tom, jaký bude mít snížení daní dopad na rozpočet, jim předložil premiér Jan Fischer.

Deník se odvolává na náměstka ministra financí Ivana Fuksu. Ten tvrdí, že kvůli nižším daním přijde rozpočet zhruba o miliardu, premiér před poslanci mluvil o desítkách milionů. Podle Fuksy mohl kabinetem podhodnocený odhad vzbudit v poslancích dojem, že peníze chybět nebudou. V dokumentu vláda posunula desetinnou čárku a z miliardy se rázem staly jen desítky milionů. „Argument, že dopad na státní rozpočet je v desítkách milionů, není ve shodě s tím, co ministerstvo financí předávalo premiérovi,“ uvedl Fuksa.

Mezi výhody patří rekreace, bydlení nebo rehabilitace

Odboráři kvůli prosazení nižšího zdanění zaměstnaneckých benefitů hrozili stávkou nejprve na pondělí, poté na čtvrtek. O odvolání čtvrteční stávky rozhodli až ve středu, den po schválení novely sněmovnou. Zrušením stávky podmínili svou podporu novele poslanci KDU-ČSL.

Novela má vrátit zdaňování výhod na loňskou úroveň. Mezi výhody patří režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace. Od letošního ledna tyto benefity podléhají dani, která se vypočítává z běžné tržní ceny, nikoli z ceny zvýhodněné, jako tomu bylo dříve. Vyšší je tak i samotná daň.