Prezident Svazu dopravy: Další výhružky stávkou nejsou na místě

Praha – Poté, co odbory včera odvolaly stávku v dopravě, která měla proběhnout dnes, nechaly se slyšet, že když prezident a Senát jejich požadavky nevyslyší, jsou schopny stávku opět velmi rychle vyvolat. Podobné výhružky by však podle prezidenta Svazu dopravy Jaroslava Hanáka používat neměly, protože došlo k politické dohodě. Protože se lidovci zavázali, že budou podporovat snížení zdanění benefitů, které si chtěli odboráři stávkou vymoci, je nyní zřejmé, že zákon projde i přes případné senátní či prezidentské veto.

„Já si myslím, že garance dostali, a z tohoto důvodu by stávka v žádném případě být neměla. Já nevidím jediný důvod ke stávce,“ podtrhl Hanák v rozhovoru pro ČT24.

Odboráři ovšem včera mluvili zcela jinak. „Dnes jsme dokázali, že zvládneme stávku v řádu hodin odvolat, to samozřejmě znamená, že ji také dokážeme v řádu hodin připravit,“ řekl včera po jednání koalice odborů předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Rozhovor s Jaroslavem Hanákem a Jindřichem Šídlem (zdroj: ČT24)

Stávka znamená finanční i morální újmu

Hanákovi se hrozby stávkou nelíbí také proto, že poškozuje celé odvětví dopravy. „Že se stávka odvolala, je velmi dobře, protože samozřejmě každá stávka jsou škody pro podnikatele a zaměstnavatele, a to nejenom finanční, ale jsou to škody i morální ve vztahu k cestujícím,“ míní Hanák. Stávka podle něj navíc znamená přesun od hromadné dopravy k méně ekologické individuální dopravě.

Odboráři chtěli stávkovat proto, že vyšší daň z přidané hodnoty prodražila některé zaměstnanecké benefity. Dotkla se třeba režijních jízdenek Českých drah nebo závodního stravování ve školství a zdravotnictví. Dopadů zvýšení daně z přidané hodnoty se obávali i zaměstnavatelé s tím, že některé výhody budou muset zrušit, což by mohlo zvýšit tlak ze strany zaměstnanců na růst mezd.