OP Prostějov dostal šanci, do konkurzu zatím nemusí

Brno – OP Prostějov zatím nepůjde do konkurzu a může dál normálně fungovat. Věřitelé oděvního podniku schválili plán na reorganizaci. Největší výrobce oděvů v Česku je od ledna v úpadku. Ke dnu ho táhnou dluhy převyšující 1,5 miliardy korun. Ty by měl schválený plán na reorganizaci připravený Českou spořitelnou, jakožto největším věřitelem, vyřešit a zajistit další existenci podniku a práci alespoň pro část ze současných 1900 zaměstnanců.

Dnešní jednání věřitelů společnosti před brněnským krajským soudem rozhodně nebylo jednoduché a předcházelo mu několik hodin handrkování. Zástupci České spořitelny, které OP Prostějov dluží víc než miliardu korun, v jednu chvíli dokonce chtěli zablokovat volbu věřitelského výboru.

Přestože se plán na reorganizaci společnosti nakonec podařilo schválit, zůstává její osud nejistý. Rozhodující slovo budou mít banky, kterým firma dluží nejvíce. Jasné zatím nejsou ani detaily reorganizace. Přesný plán musí vedení společnosti předložit věřitelům ke schválení nejpozději do 120 dnů od dnešního rozhodnutí.

Mluvčí OP Prostějov Karel Samec nicméně nastínil, že firma se v nejbližší době zaměří hlavně na úspory. Už na konci minulého roku sestěhovalo vedení provoz v hlavním prostějovském závodě do polovičních prostor, stejnou redukci teď čeká také závod v Jeseníku. Podnik také začal zavírat podnikové prodejny a nevyhne se ani propouštění. Kolik lidí ale nakonec přijde o práci, zatím není jasné.

„Alfou a omegou všeho je získávání nových zakázek. Dnešním povolením reorganizace dostávají zákazníci OP Prostějov jasný signál, aby si zadávali své kolekce šít do OP Prostějov, to by měl být základ reorganizace,“ zdůraznil Samec.

Insolvenční řízení s OP Prostějov zahájil brněnský krajský soud ve druhé polovině ledna. Žádost podala sama firma kvůli špatné finanční situaci. Podle vedení ji zapříčinil soustavný propad tržeb, snižování marží a propad cash-flow. Nyní soud eviduje dohromady 272 věřitelů. K dnešnímu jednání se dostavili věřitelé, jejichž celkové pohledávky činí 1,38 miliardy.