Dostat herny z metra může Dopravní podnik stát miliony

Praha - Pražský dopravní podnik má problém s hernami v metru - nedaří se mu vypovědět smlouvy s nájemci. Herny z metra přitom měly podle nařízení magistrátu zmizet již na konci roku 2009. Česká televize teď navíc zjistila, že výpovědi smluv mohou Dopravní podnik stát až stovky milionů korun. Zatím z metra zmizela jen jediná herna, a to ze stanice Rajská zahrada. Vedení Dopravního podniku ujistilo dozorčí radu, že se zřejmě podaří vypovědět ještě další smlouvy, konkrétně ve stanicích Zličín a Luka. „Generální ředitel nás informoval, že budou ukončeny další dvě v nejbližších týdnech, takže zůstane 19 provozoven,“ dodal pro ČT Rudolf Blažek, náměstek primátora a předseda dozorčí rady.

Jenže další smlouvy se asi tak jednoduše rozvázat nepovede. Devět nájemců odmítá automaty ze svých provozoven odvézt. Dopravní podnik má dvě možnosti, buď vyčkat až smlouva skončí, nebo nájemce vypovědět. „Pokud by to Dopravní podnik udělal jednostranně, hrozilo by deseti možná až stamilionové náhrady škody,“ vysvětluje velmi nezáviděníhodné postavení Dopravního podniku Blažek.

Nastává ale další problém, smlouvy uzavřené s nájemci končí nejdřív v roce 2011, dvě jsou dokonce až do roku 2023.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Město má ještě možnost jednat o své vyhlášce, kde určuje, kde mohou být provozovny. Podle zastupitele Karla Březiny k tomu pravděpodobně dojde.

Dostat herny z metra chtěli přitom někteří pražští zastupitelé už v roce 2004. Tehdy město slíbilo, že bude hledat cesty k tomu, aby herny ve vestibulech v dalších letech nezůstaly. Jenže od té doby Dopravní podnik uzavřel dalších šest nových smluv.