O dostavbu Temelína se porvou všichni tři uchazeči

Praha – Mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž dnes oznámil, že všichni dodavatelé, kteří žádali o účast na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín, splnili kvalifikační předpoklady. Stavět se budou dva nové bloky a zájem potvrdil ruský dodavatel Atomstrojexport, který vystupuje v konsorciu se společností Škoda JS a ruskou firmou Gidropress, dále francouzská Areva a americký Westinghouse.

Smlouvu chce ČEZ podepsat na jaře 2012

Konkrétní jména firem ČEZ neuvedl, protože prý nechce tendr ohrozit. Již dříve ale prohlásil, že neregistruje žádnou jinou přihlášku než od subjektů, které to veřejně prezentovaly.

S možnými dodavateli se začne jednat letos v květnu. Na podzim pak bude zaslána výzva k podání nabídky, se kterou se počítá na jaro příštího roku. Konečné rozhodnutí padne na začátku roku 2012 a na jaře by pak měla být uzavřena smlouva na historicky největší zakázku v dějinách ČR.

Objem zakázky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně s opcí na vybudování pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích se odhaduje na zhruba 500 miliard korun. V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 2019 až 2020, u pátého bloku Dukovan přibližně v letech 2023 až 2025.